A fa védelme a kártevők ellen

 

A fából készült bútorok, építészeti elemek kül- és beltérben egyaránt ki vannak téve nemcsak az időjárásnak, de a kártevők, a rovarok és gombák pusztító hatásainak is. Az egyszerű felületkezelés – mely során például páccal, lakkal vagy viasszal kenjük le a fafelületet – ugyan óvja a fát külső behatásoktól, de az élősködőkkel szemben nem nyújt védelmet.

Hogyan előzhetjük meg mégis a pusztítást?

Gomba

Az élettelen fát természetes közegében különböző élőlények korhasztják, bontják. Ha korhadást tapasztalunk, az különböző farontó gombák tevékenységéről árulkodik. Mik a gombafertőzés további tünetei? A beteg fafelület különösen nedvszívó, ezért ha benedvesítjük, másképp színeződik, mint az egészséges fa. Kopogtassuk meg: az egészséges részek tiszta, míg a fertőzött területek tompa hangot hallatnak. A fa külső felülete gyakran megpuhul, akár körömmel is megkezdhető.

Farontó rovarok

A farontó rovarok táplálékként vagy élőhelyként használják a megtámadott faanyagot; az okozott kár nagyban függ a faj méretétől, életmódjától, és az eltelt időtől. Az élettelen faanyag közismert rongálói az álszú félék, pl. a kopogóbogarak, vagy a cincérek csoportjába tartozó rovarok. Mindkét faj jelentős pusztítást képes véghez vinni, ezért fontos, hogy időben felismerjük jelenlétüket: árulkodó jelek a hátrahagyott furatok, üregek, a felszínre kerülő furatliszt.

A védekezés

Miként védekezzünk a károk ellen? Gombafertőzés esetén a legfontosabb lépés a gomba életfeltételeinek – azaz a nedvességnek – megszüntetése. A fertőzött fát szárítsuk szellős, meleg helyen. A pusztulás mértékétől függően olykor szükség lehet a fa megerősítésére vagy teljes cseréjére is. Ha még csak tervezzük a faanyag beépítését, mérlegeljük, az adott feladatra mely faj lenne alkalmasabb: a vörösfenyő, akác még nedvesebb környezetben is ellenálló, míg a nyár, nyír, de számtalan más fafaj is szinte teljesen védtelen a gombafertőzéssel szemben.

Vegyszerekkel történő védekezés a kártevők ellen

A farontó gombák, rovarok távoltartására és elpusztítására a vegyipar is számos megoldást kínál. A favédőszerek erős hatóanyagokat tartalmaznak, ezért fontos, hogy tájékozódjunk felhasználási módjukról, és annak megfelelően alkalmazzuk őket. A rendszeres kezelés hatékonyan segít megelőzni a kártevők “beköltözését”, és a már fertőzött fát is megszabadítja élősködőitől.

Faanyagvédőszert akár webáruházunkból is beszerezhet, 1 kg-os vagy 5 kg-os kiszerelésben! (Kattintson a termék nevére!)

Megosztás