Üveggyapot az otthon melegéért

üveggyapotA rosszul szigetelt födémen beáramló téli hideget mindannyian éreztük már a bőrünkön. A probléma leggyakrabban a régi építésű, vagy nyaralónak szánt lakóházak esetén észlelhető. Kifűtésük rengeteg energiát igényel, és akárhogy igyekszünk, a hideg mintha folyamatosan szivárogna befelé. Ezt a problémát üveggyapot szigeteléssel tudjuk legkönnyebben megoldani.

A Knauf NatuRoll Pro tekercs a Fadepó termékei között itt található meg.

Mit kell tudni erről az üveggyapot kapcsán? Világszerte a leggyakrabban alkalmazott szigetelő réteg – rendkívül jó hő- és hangszigetelő tulajdonságai mellett tűzállóságával, hosszú élettartamával, könnyű kezelhetőségével is hódít az építőiparban. A tető újraszigetelésekor át kell gondolnunk, tervezzük-e a padlástér beépítését. Ha nem, a szigetelést a padlásfödémen kell leterítenünk. Milyen vastagságban? Az üveggyapotot testsűrűsége alapján osztályozzuk és választjuk ki; minél magasabb ez az érték, annál nagyobb szigetelőképességgel bír az anyag. Természetesen ezzel együtt az ár is növekszik, de a födém szigetelésekor érdemes megfizetni a többletet, hisz minden forintja hozzájárul a melegebb otthonhoz.

Hogyan bánjunk az üveggyapottal? Habár ártalmatlan anyag, egyeseknél allergiás tüneteket okozhat, ami arcmaszk és szemüveg viselésével megelőzhető. Minden esetben javallott kesztyűvel nyúlni a gyapothoz, hogy az apró szálak okozta bőrirritációt elkerüljük. Az anyag könnyedén, egy kés segítségével szabdalható és formázható, így különösebb szakértelem nélkül bevállalhatjuk egyszerűbb szerkezetek lefedését.

Alighogy elkészül a szigetelés, a házban érezhetően növekedni kezd a hőmérsékletet, pontosabban: csökkenni a fűtésre fordított energia. A rezsiköltségek hirtelen apadása is bizonyítja: a legjobb befektetés otthonunkban egy jó üveggyapot szigetelés.

Megosztás