Rétegelt lemez

A rétegelt lemez, másnéven furnérlemez, furnérlap – jelentősen olcsóbb a tömörfa anyagnál, ugyanakkor szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé ezért annyira népszerű asztalos és barkács alapanyag.

Ez a lemeztípus ragasztással kerül kialakításra a faanyag hámozásos, késeléses eljárással készített rétegeiből.
A furnérlapok rugalmasságát és szívósságát az adja, hogy az egymást követő rétegek száliránya egymásra merőleges. Íves felületeket a hosszirányban vagy keresztben hajlítható speciális típusokkal burkolhatunk, mivel a rétegelt lemez hajlítása csak egyforma szálirány esetén lehetséges.

A terméktípus tulajdonságai bővebben: (kattintson ide!)

A furnérlapok alkalmazhatósága:

 • kültérben és beltérben
 • bútor- épületasztalos ipar: bútorlapok, bútorok gyártása
 • belsőépítészet, egyedi bútorgyártás
 • járműipar: beltéri burkolat
 • hobbi barkácsolás
 • reklámtáblák, kiállítási standok, boltberendezés
 • járólapok, burkolatok
 • hajóépítő rétegelt lemez: a normál változat (1,525 x 1,525 m) belső helyekre alkalmazható

Ez a lapok minden olyan szerszámmal megmunkálhatók, amiket az asztalos és bútoriparban használnak. Fűrészelhető, marható, fúrható, erős és minőségi faanyag. A legkülönbözőbb méretben, táblákban, beltéri és vízálló változatban, eltérő bevonatokkal, különböző fafajták faanyagából készítik. Az alapanyag további előnyei közé tartozik, hogy kiemelt hajlítószilárdsággal bír, könnyen megmunkálható, jó a felületkezelhetősége.

Egy átlagos lap páratlan számú, szimmetrikusan elhelyezett rétegekből áll. A rétegeket régen enyvel, ma már szintetikus műgyanta segítségével rögzítik egymáshoz.

A nyír változat kiváló fahelyettesítő anyag, hajlítószilárdsága nagy, így jól használható olyan területeken, ahol előírás a nagyobb szilárdság.

Áruházunk rétegelt falemez típusai

A következő három változat áll vásárlóink rendelkezésére számos méretben:

 • A nyír furnérlemez olcsón biztosít jó hajlítószilárdságot és egy kellemes mintázatú felületet. Népszerű fahelyettesítő alapanyag, amit beltéri használatra javaslunk például bútoralkatrésznek vagy modellezéshez.
 • A nyír vízálló rétegelt lemez ragasztása, csavarozása, szögelés és bevonása egyszerű; ez egy könnyen kezelhető rétegelt falemez típus. Kültéri és beltéri felhasználásra is alkalmas.
 • Csúszásmentes rétegelt lemez: egyik oldala csúszásmentes, másik oldala vízzáró. Azokon a helyeken teljesít jó szolgáltatot ez a rétegelt falemez, ahol emberek mozognak, vagy valamilyen extra mechanikai hatásnak vannak kitéve. Ilyen például egy plató, lépcső, valamilyen padlózat vagy teraszburkolat.

És a hajlítható rétegelt lemez?

A hajlítható furnérlemez kétféle lehet: vagy hosszirányban hajlítható, vagy keresztirányban. Mivel egyforma szálirányra van szükség a rétegeknél, így mindkét irányból hajlítható változat nincs. Olyan esetekben szokták alkalmazni, amikor valamilyen lekerekített formát kell létrehozni, vagy felületet beburkolni.

Rétegelt lemez árak, termékek:

Bizonytalan az árakat illetően? Használja a kalkulátort!


Ide kattintva