Rétegelt lemez

A rétegelt lemez, másnéven furnérlemez, furnérlap – jelentősen olcsóbb a tömörfa anyagnál, ugyanakkor szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé ezért annyira népszerű asztalos és barkács alapanyag.

A rétegelt lemez ragasztással kerül kialakításra a faanyag hámozásos, késeléses eljárással készített rétegeiből.
A furnérlapok rugalmasságát és szívósságát az adja, hogy az egymást követő rétegek száliránya egymásra merőleges. Íves felületeket a hosszirányban vagy keresztben hajlítható speciális rétegelt lemezekkel burkolhatunk, mivel a hajítás csak egyforma szálirány esetén lehetséges.

Bővebben a rétegelt lemezekről

A rétegelt lemezek, furnérlapok alkalmazhatósága:
• bútor- épületasztalos ipar (bútorlapok, bútorok, stb.)
• belsőépítészet, egyedi bútorgyártás
• járműipar (beltéri burkolat)
• hobbi barkácsolás
• reklámtáblák, kiállítási standok, boltberendezés

A rétegelt lemezek minden olyan szerszámmal megmunkálhatók, amiket az asztalos és bútoriparban használnak. Fűrészelhető, marható, fúrható, erős és minőségi faanyag. A legkülönbözőbb méretben, táblákban, beltéri és vízálló változatban, eltérő bevonatokkal, különböző fafajták faanyagából készítik a rétegelt lemezeket. A rétegelt lemez további előnyei közé tartozik, hogy kiemelt hajlítószilárdsággal bír, könnyen megmunkálható, jó a felületkezelhetősége.

A nyír rétegelt lemez kiváló fahelyettesítő anyag, nagy hajlítószilárdsággal rendelkezik így előnyösen használható olyan területeken, ahol előírás a tartós szilárdság.