Gipszkarton és kiegészítők

Gipszkarton szereléshez lemezeket és minden olyan kiegészítőt, szerelési anyagot megtalál, amivel a profi munka elvégezhető.

Álmennyezetek, válaszfalak, térelválasztó szerkezetek, előtétfalak, tetőtér beépítések és kazettás álmennyezetek gipszkartonos munkáihoz nálunk egyben megtalál mindent, a csavaroktól a glettanyagokig. Rendeléskor figyelje meg jól a jellemzőket, hiszen tábláink súlya, vastagsága és mérete mindig az adott gyártótól függ, és ennek alapján válassza meg a gipszkarton szereléshez a kiegészítőket is. A táblák és szerelési kiegészítők széles választékban, akár azonnal, raktárról is kaphatók.

A gipszkarton gyártása, előnyei és hátrányai, kiegészítői

A gipszkarton egy nem meglepő módon gipszből és kartonból álló multifunkciós lemezfajta.

Hogyan készülnek a táblák?

 1. Egy finomítási folyamat segítségével a gipszet magas hőmérsékleten hőkezelik. Ezzel azt érik el, hogy a benne lévő nedvesség távozik.
 2. Különböző anyagokat adagolnak hozzá.
 3. A gipsz két réteg strapabíróbb karton közé kerül.
 4. Préselésnek vetik alá.
 5. A szárítóban helyezik el, hogy elnyerje végső formáját.

Miért népszerű?

 • A fenti felsorolásból már látható, hogy rengeteg funkciót be tud tölteni, ha építkezésről vagy felújításról van szó.
 • Valamennyire hajlékonynak nevezhető, ami segíti az elhelyezését és használatát.
 • Újra lehet hasznosítani (habár hazánkban ezzel kevesen foglalkoznak).
 • Könnyen méretre szabható.
 • Egyszerűen formára vágható.
 • Speciálisan kezelt változatait jobban bírják a nedvességet
 • Tűzzáró képességekkel is rendelkező típusok is léteznek.

A szárazvakolás

A szárazvakolás egyre népszerűbbé válik a felületképzési eljárások között, mivel a klasszikus vakolásnál sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban végezhető el. A falak borításához a táblákat kétféleképpen lehet felvinni: az egyik módszernél a felületre ragasztják valamilyen gipsz alapú ragasztóanyaggal, a másiknál előre elkészített vázra kerülnek az egyes lemezek (ezt akkor alkalmazzák, ha a borítandó felület egyenetlen). A lemezek könnyű kezelhetősége és formázhatósága miatt a falak borítása gyorsan halad, ráadásul kevesebb takarításra lesz vanszükség a munka befejeztével, mint a cementes vakolat használatánál. A gipszkarton ideális választás a szárazvakolás eljárásához. A táblákat lehet ragasztóanyaggal felvinni a felületre, vagy előre elkészített vázra helyezni, ha a borítandó felület egyenetlen. A gipszkarton könnyű kezelhetősége és formázhatósága miatt gyorsan halad a falak borítása, és kevesebb takarítást igényel a munka befejeztével, mint a cementes vakolat használatakor.

Fontos megjegyezni, hogy a gipszkarton nem minden területen alkalmazható. Nem javasolt nedves helyeken használni, mivel átnedvesedve a gipsz elkezdhet mállani és a papír könnyebben sérülhet. Ezenkívül a gipszkarton sajátos hanggal jár, ami sokak számára bosszantó lehet. Továbbá könnyen sérülhet, ezért bizonyos helyeken nem ajánlott használni, például iskolai tornatermekben vagy gyerekszobákban.

A lemezek szakszerű felvitelével gyorsan sima, homogén felülethez juthatunk, ami a ragasztóanyag és a lemezek közti hézag betöltésére szolgáló glett megszáradását követően (körülbelül 48 óra) már festhető, vagy akár tapétát is fel lehet vinni rá, nem szükséges előkezelő réteget felvinni rá. A lemezek egyenletes felületének köszönhetően csak megfelelő illesztésre és glettelésre van szükség, ami értelemszerűen egyszerűbb a cementes vakolat simításánál.

A gipszkarton negatívumai

Habár egyfajta építőipari jollyjokernek tűnhet, ez a lemeztípus azért nem alkalmazható minden területen. Hogy miért?

 • Nedves helyeken nem javasolt a használata. Valamilyen szinten víztűrőek az alaptípusok is, azonban ha átáznak, a gipsz elkezd mállani, a papír könnyebben szakad és elválik, leszakad a falfelületről, mennyezetről.
 • Van egy sajátos hangja, ami sokak számára bosszantó, zavaró. Ez a cementes vakolattal kialakított falaknál nincs jelen.
 • A lemezfajta könnyen sérül, ezért nem javasolt bizonyos helyeken használni. Iskolai tornatermeknél, gyerekszobáknál, gyakran átrendezett helyiségeknél nem jó döntés használni, mivel másodpercek alatt leamortizálódhatnak a lemezek…

A gipszkarton szerelés kapcsán szükséges eszközök

 • profilok: ezekkel lehet kialakítani a táblák rögzítéséhez szükséges vázat
 • függesztők: álmennyezetek létrehozásához használhatóak
 • csavarok
 • dübelek: a csavarok rögzítéséhez szükséges falba helyezendő eszköz, más néven tipli
 • ragasztók
 • hézagoló gipsz vagy glett

Bővebb információ a lenti nézze meg termékeinket vagy írjon üzenetet!
Gipszkarton méretek és árak

Bizonytalan az árakat illetően? Használja a kalkulátort!


Ide kattintva