Terasz lerakási útmutató

Készítsük elő a terepet! (Terasz lerakási útmutató)

A teraszburkolat lerakása előtt fontos, hogy mindent gondosan előkészítsünk, hiszen a megfelelő alap a biztosíték arra, hogy a teraszunk sokáig szép marad. A teraszburkolatot sima, egyenletes, nem göröngyös vagy lyukacsos alapzatra kell rögzítenünk, ám a felületnek a vízelvezetés miatt enyhén lejtenie kell.

A teraszburkolat lerakási útmutató legfontosabb lépései

Ha fa teraszburkolattal dolgozunk, akkor még a járólapok lefektetése előtt végezzünk előfúrást, hogy a későbbiekben könnyebb legyen a csavarok behelyezése, és ne repedezzen meg a burkolat.

A járólapokat a lejtési iránnyal párhuzamosan kell majd lefektetnünk, ezzel is elősegítve a víz elfolyását. A párnafákat a járórétegre merőlegesen kell először felhelyezni.

teraszhoz1

Fugatávolságra számoljunk minimum 7 mm két elem között. A Thermowood fa dilatációja kisebb, mint a normál faanyagoké, a terasz széleken elegendő  10-12 mm hézag, de ennél kevesebbet ne hagyjunk, mert felpúposodhat.

Rögzítés csavarozással, vagy klipszesen

A teraszburkolat rögzítéséhez rozsdamentes csavarokat használjunk, és minden járólapot vagy deszkát legalább két ponton rögzítsünk, a csavar tengelye a lap élétől 1,5-2 cm legyen!

A klipszes rögzítés hasonló a csavarozásoshoz, de a klipszet a deszka oldalába kell szorítani és speciális teraszrögzítő csavarral  kell a párnafához erősíteni, a lehető leghosszabb csavarral , ami csak használható.  A klipszes lerakás jobb a csavarosnál, mert nem fúrunk a burkolati faanyagba, így  sokkal tartósabb lehet. Feleannyi csavar kell a klipszekhez, arról nem is beszélve, hogy sokkal esztétikusabb, profibb a végeredmény.

A teraszburkolat lerakás utáni kezelése

Thermowood fa teraszburkolat esetében még elképzelhető, hogy szükségünk lesz olajozásra, de hőkezelt burkolat esetében ez akár el is hagyható, vagy hónapokkal, évekkel a teraszburkolat lerakása után is elvégezhető, hogy szebbé és frissebbé tegyük a felületet. Az olajozás nem az élettartam növelését, csak a szép megjelenést befolyásolja.

Ha követjük a teraszburkolat lerakási útmutató tanácsait, és megfogadjuk az eladók javaslatait, akkor a teraszunk sokáig szép és biztonságos marad.