A szaunázás jótékony hatását mindenki ismeri és elismeri – abban azonban már megoszlanak a vélemények, hogy a gyereket hány éves kortól engedhetjük, ha egyáltalán engedhetjük a szaunába.

Talán sokan meglepődnek, de Finnországban újszülött kortól kezdve viszik a szülők szaunázni gyermeküket, és sok helyen az óvodában és az iskolában is van szauna, ami így az életük részét képezi. Ennek hatására, vagy sem – de a finn gyerekek a legkevésbé betegesek az egész világon!

A szaunázásnak tehát nincs sem legfelső, sem legalsó korhatára. Ha a gyermek egészséges, bármikor a szüleivel tarthat…DE nagyon fontos, hogy mindent részletesen elmagyarázzunk neki:

  • a kabin levegője nagyon forró és száraz, első pillanatban biztosan furcsa lesz levegőt venni;
  • a test is felmelegszik, ezért keletkezik a bőr felületén hűtő hatású izzadság;
  • mutassunk meg neki mindent – fontos, hogy tudja, hogy a meleg kazánhoz hozzáérni veszélyes, a meleg fára ráülni, hozzáérni törölköző nélkül kellemetlen;

Gyermekek esetében kissé változnak a szaunázási szokások!

A gyerekek hőszabályozó rendszere, a bőrük felépítése még másmilyen, mint a felnőtteké – így meg kell felezni a szauna hevítő helyiségében eltölthető időt, ez lesz számukra az ideális időtartam, ami hozzávetőlegesen 3-8 percet jelent.

A gyermekek bőre dupla sebességgel telítődik vérrel, mint a felnőtteké, ez az oka annak, hogy szervezetük áthevülése sokkal gyorsabban lezajlik, mint a felnőttek esetében. A gyermekek számára pontosan ezért be kell tartani szigorúan a hevítő helyiségben eltölthető időtartamot, ellenkező esetben komplikációk léphetnek fel.

A gyerekek számára optimális, ha a szauna hőmérséklete 10 Celsius fokkal hűvösebb a szokásosnál. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, hiszen ha a gyermek a legalsó padon foglal helyet, az legalább 10 Celsius fokkal hűvösebb.

A szauna áldásos hatására tisztul a bőr, a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetből. A meleg levegő hatására gyorsul a keringés, ezáltal az új sejtek képződése intenzívebb lesz kicsiknél és nagyoknál egyaránt. A meggyorsult keringés jótékonyan hat a szívre, az anyagcserére – így ha a csemeténk rendszeresen szaunázik jó eséllyel kevesebb fertőzést fog elkapni, immunrendszere erősebb lesz.

A címben szereplő kérdésre tehát egyértelmű a válasz: IGEN szaunázhat a gyerek!

Óvja hát Ön is az egyik legősibb módszerrel családja egészségét – építsen szaunát minőségi alapanyagokból – nálunk mindet megtalál!

Megosztás