Honnan ered a szaunázás? Valószínűleg a legtöbben azonnal rávágják, hogy az északi népektől, például Finnországból. Azonban egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a maják, aztékok, és a közép-amerikai indiánok is használtak gőzfürdőt, elsősorban a gyógyításban. A köztudatba mégis a finnek kapcsán került be a szaunázás.

Finnországban a családi házakhoz ma is tartozik legalább egy szauna. A szaunázás családi tevékenység, a szauna közösségi tér. Régen a kabint elsősorban tisztálkodásra használták, ez volt a ház leghigiénikusabb helyisége. Így nem meglepő, hogy szüléseket is vezettek le bennük, így nem ritka az olyan finn nyugdíjas napjainkban, aki elmondhatja magáról, hogy szaunában született.

Európában a középkor „sötétsége” nem kedvezett a szaunázás terjedésének. A közös izzadást erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítették, így tiltott tevékenységnek számított. Mindössze az 1936-os berlini olimpia után kezdtek újra felfigyelni erre a gyógyításra is alkalmas lehetőségre. Ekkor ugyanis a finn sportolók szaunát építettek maguknak az olimpiai faluban, mert a siker kulcsát ebben látták. Orvosok kezdték vizsgálni a teljesítmény, az egészség és a szaunázás összefüggését, majd a pozitív eredményeket látva a szaunázás elindult világhódító útjára.

Napjainkban – ahogyan korábban mondtuk – a finneknek természetes, hogy saját szaunájuk van. Máshol először többnyire közösségi helyeken ismerkednek az érdeklődők a szaunakultúrával. Míg a skandináv népeknél a mindennapok része, nálunk többnyire az időszakos kikapcsolódás és relaxáció színtere a kabin. Azonban egyre többen építenek saját szaunát.

Szaunaépítés előtt pontosan tervezzük meg, milyen kabint szeretnénk felépíteni. A kivitelezés kapcsán számos szempontot kell átgondolnunk a felhasznált anyagoktól a berendezési tárgyakig. Javasoljuk, hogy csak kiváló minőségű anyagokat használjanak az építkezéshez. Kínálatunkban mindent megtalálnak, amire szükségük lehet.

Megosztás