Hogy a szaunázás valóban kellemes élmény legyen, be kell tartani néhány szabályt. Egyik sem bonyolult, odafigyeléssel mindegyik könnyedén betartható. Legyen szó akár magán- vagy közösségi szaunáról, a szeánsz, a folyamat tisztelete mindenkinek előnyére válik.

Már a szaunázás előtt készüljünk fel! Az utolsó étkezést időzítsük 1,5-2 órára a szaunázás elé. Teli gyomorral nem egészséges a szaunázás, mert az emésztés önmagában megterhelő a szervezet számára. Már jóval korábban készüljünk elegendő folyadékkal is, nehogy kiszáradjunk.

Szaunázás előtt zuhanyozzunk, majd töröljük szárazra a testünket. Semmiképp ne medencés fürdő után lépjünk be a kabinba, mert a medence vizének fertőtlenítésére használt vegyszerek a hő hatására párologni kezdenek, ami nem egészséges.

Szaunázáskor fordítsunk figyelmet a szaunatextilek használatára. Minden esetben terítsünk magunk alá törölközőt. Viseljünk wellness papucsot, amely teljes mértékben ragasztómentes, jó nedvszívó. A műanyag papucsok elképzelhető, hogy nem bírják a hőt, megolvadhatnak. A ragasztottakból pedig elpárolog a ragasztó, amely szintén egészségkárosító.
Ne elégedjünk meg a magunk alá, esetleg magunkra terített törölközővel, használjunk szaunasapkát is. A fejfedő ugyanis megvédi a fejet a forróságtól (hiszen fejmagasságban van a legmelegebb).
A textilek jó nedvszívók, biztosítják a higiéniát.

A szaunázás a kabin elhagyásával nem ér véget. Először vegyünk egy rövid zuhanyt, majd ezután következzen a lehűlés szakasza. A lehűlés történhet merülő medencében, zuhanyozással, szobahőmérsékleten való lehűléssel.

A szeánsz azonban egy menettel nem ér véget. Ha tényleg eredményt szeretnénk elérni a szaunázással, akkor 2-4 menetet kell végigcsinálni 10-15 perc szaunázással, majd lehűléssel. Ennél többször nem ajánlott, mert nagyon megterheli a szervezetet, tartós és nagyobb volumenű fáradtságot idéz elő.

Megosztás