Korábban beszámoltunk a szaunázás előnyeiről. A teljesen egészséges szervezet számára jótékony hatással bíró tevékenység azonban károkat is okozhat abban az esetben, ha nem vagyunk körültekintőek. Leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében találkozhatunk ellenjavallatokkal.

Az aortabillentyű súlyos szűkülete esetén, szívinfarktust követő két hónapon belül egyáltalán nem szabad szaunázni. A dekompenzált szívelégtelenség és szívritmuszavar szintén relatív ellenjavallatot képez. Kerülendő továbbá a szaunázás stroke, illetve átmeneti agyi vérellátási zavar esetén. Azonban például magas vérnyomás esetében akár jót is tehetünk szervezetünkkel. Egy megfigyelés szerint, a három hónapon keresztül folytatott rendszeres szaunázásnak kedvező hatása volt a magas vérnyomásra.

Szaunázás közben a fokozott izzadás miatt a szervezet folyadékot veszít. Előfordulhat kiszáradás, hirtelen vérnyomáscsökkenés, amely szédüléssel, rosszulléttel jár. Ebben az esetben azonnal abba kell hagyni a szaunázást és pótolni a folyadékot.

Ugyancsak kerüljék a szaunahasználatot az epilepsziában szenvedők. Nem mehet szaunába, akinek vérző, gennyedző sérülése van, aki daganatos megbetegedésben szenved, tuberkolózisa van. A nátha és influenza kezdeti szakaszában és csúcspontján, amikor jelen van a láz, akkor sem szabad szaunázni. Azonban a lázas állapot elmúltával az izzadás segít teljesen megtisztítani a szervezetet a kórokozóktól.

Minden, esetleg fennálló rizikófaktorról tájékoztassa kezelőorvosát, háziorvosát a biztonság érdekében. Megfelelő tájékozottsággal felvértezve a szaunázás igazi élmény, regeneráló hatású, kellemes kikapcsolódási lehetőség.

Megosztás