Parasztfödém – az otthon melege

A parasztfödém egyre nagyobb divat az ÖKO stílusú, vagy népies építészetben, esetleg galériaépítéseknél. Sokan keresik, mert egyedülállóan szép fa mennyezetet szeretnének házukba, nyaralójukba.

De nézzük – még milyen előnyökkel jár, ha fafödémet alkalmazunk házunk építésénél:

A fafödémnek csekély az önsúlya, kis súlyához viszonyítva jó a lég hang-gátlása, kiváló a hőszigetelése, előregyártható – könnyű vele dolgozni és nem utolsó sorban, megújuló alapanyag, amely nem károsítja a környezetet.

Hátránya lehet, hogy a tűzvédelem miatt korlátozott az alkalmazhatósága, csekély a hangszigetelő képessége és a háztulajdonosnak gondoskodnia kell a megfelelő gomba- és rovarvédelemről.

Fafödém alkalmazása manapság családi házak – elsősorban könnyűszerkezetes házak – körében jön szóba. Helyzetét tekintve lehet közbülső és padlásfödém, vagy beépített tetőterek felső (pl. torokgerendával egyesített) zárófödémje.

A gerendákat pallóból fűrészelik, vagy kisebb darabokból, szegezett tartóként állítják elő. A kis keresztmetszetű, karcsú gerendákat sűrű (40-45 cm) tengelykiosztással tervezik.

A szakmai szempontok mellett azonban talán nagyobb latba esnek ezen a területen az emocionális érvek, amelyek egy olyan ház után áhítoznak, amely melegséggel, és az otthon igazi illatával fogadja a hazaérkező lakókat.

Válasszon parasztfödém kínálatunkból Ön is – ha igazi, meleg hangulatú Otthonra vágyik…

Megosztás