Parketta- és padlóápolási alapok – akár házilag

Egy szép parketta öltözteti a lakást. Azonban annak érdekében, hogy padlónk sokáig ápolt maradjon, sokat kell tenni. Ugyanis a fa élő anyag, mely nem kevés ápolást igényel. Ezért a mai cikkünkben összegyűjtöttünk pár tippet és trükköt, melyek segíthetnek abban, hogy hosszabb életű legyen otthonunk padlója.

Óvatosan a parketta takarításával!

Az egyik leghétköznapibb, bár annál jelentősebb veszélyt a porszívó jelenti lakásunk padlójára nézve. Ha nem a megfelelő fejet használjuk, nagyon könnyen felsérthetjük vele a parketta felületét, és mély barázdát hagyhatunk a felszínén. Ezért midig olyan porszívófejet használjunk, melynek alján vastag, legalább 2 cm hosszú sörték találhatók, így a kemény műanyag részek nem érnek a parkettához, és nem károsítják azt.

A felmosás a másik nagy mumus a padlók életében. Sajnos sokan rontják el azzal gyönyörű fa burkolatiakat, hogy erősen savas bázisú fertőtlenítőszerrel, és sok vízzel mosnak fel. Mindig igyekezzünk szinte szárazra kifacsarni felmosórongyunkat, és csak olyan ápolószereket használjunk, melyeken fel van tüntetve, hogy fa felületre alkalmas. Akármilyen hasznos is lehet a Flóraszept az életünkben, a felmosóvízbe adagolva sajnos károsítja a felületi védőréteget a padlók esetében. Ne sajnáljuk kiadni azt a pár ezer forint pluszt egy-egy minőségi padlóápolószerért, mert hosszú távon visszahozza az árát, a megfelelően gondozott parketta sokkal tovább marad szép és igényes.

Házi megoldások?

Ha éppen nem tudunk eljutni a boltba, hogy beszerezzük a megfelelő padlóápoló szereket, vagy ódzkodunk tőlük, mert sok vegyi anyag lehet bennük, mindig van más módszer a helyettesítésükre. Ma elhoztunk két bevált trükköt, melyek ilyen esetben kisegíthetnek.

A padló ragyogásának fokozása érdekében érdemes kipróbálni a citrom és az olíva olaj keverékéből álló kombinációkat.

Fél liter melegvízben keverjünk el 1 evőkanálnyi citromlevet és 2 evőkanálnyi olíva olajat, majd óvatos mozdulatokkal mossunk fel egy kis részt vele. Miután ezt megtettük, száraz ruhával nagyon alaposan töröljük át a felületet, és kész is. A padlónk máris szebben csillog, mi pedig letudtuk a heti felmosást, ráadásul adalékanyagmentesen.

Másik lehetőség, ha a fenti keveréket hígítás nélkül, szórófejes flakon segítségével egyből a padlóra visszük fel. Ezt is azonnal tiszta ronggyal kell áttörölni. Ez a módszer egy S.O.S. segítséget jelent kopott, de még menthető állapotú fapadlónak, aminek így ismét szép ragyogást tudunk biztosítani.

Megosztás