Ostya tábla, sterling tábla, irányított szálas tábla – Mi ez?

A különböző elnevezések ugyanazt takarják: mindannyiunk kedvencét, az OSB lapot. Az apró fadarabkákból álló, préselt lapok rendkívül széles körben felhasználhatók, legyen szó bútor alapanyagról vagy csomagolástechnikáról. Jobb megoldás mindenre, mint a furnér: tartós, stabil, könnyű vele dolgozni.

Szinte nincs olyan terület, ahol ne találkoznánk a natúr színű lapokkal. Gyakran használják tetőanyagként, falak építésére, emeletráépítés esetén könnyűszerkezetként. Megfelelő tető alá zsindelyként, vagy egyéb tetőfedő anyag alá zsaluzatként, kisebb-nagyobb javításokhoz, lépcső építése esetén. De lehet használni még zsaluzásra, nyílások befedésére pl. ablak hiányában, raklapoknál, kiállítási standoknál, bútor polcoknál, asztallapoknál, bútor gyártásakor.

Mire kell figyelni az OSB lap kiválasztásakor?

Védelem: a szakemberek a festést nem, inkább a lazúrt javasolják. De szóba jöhet az emulziós fabevonat is.

Vastagság: belső burkoláshoz elegendő a 6 mm-es vastagság, azonban egy zsaluzathoz már nem ritka a 22 mm-es lap felhasználása sem.

Megfelelő tárolás: jól szellőző, száraz helyen tartott lapokat érdemes vásárolni. A nedves környezetben tartott lapok minősége romlik, így felhasználásukkor nem produkálják az elvárt minőséget.

94bafdd384913937c9857bbbae5965c5

13_OSB

11_OSB

 

képek forrása: Pinterest

Megosztás