Télvíz idején kevés üdítőbb tevékenység ismert, mint a kellemesen izzasztó szaunázás. Saját kabinunk megtervezésekor számos szempontot figyelembe kell vennünk, ám az egyik legfontosabb döntés elé a szauna lelke: a kályha kiválasztása állít. Fűthetjük a helyiséget hagyományos, természetes módon fával, vagy elektromos kályhával is – cikkünkben a legfőbb különbségeket vizsgáljuk.

Fatüzelésű kályhával fűtött szauna

A fatüzelésű kályhával fűtött szauna az eredeti finn szaunák egyenes ágú leszármazottja, Európában is máig a legnépszerűbb. A tűz ropogása, a lángok látványa nem csak a hangulatot fokozzák, segítik az ellazulást, kikapcsolódást is. Bár a hőmérséklet igen magasra kúszhat, kis gyakorlattal jól szabályozható az égés mértéke. A száraz, forró szauna kedvelői mindenképp megtalálják számításukat, ám a kövek locsolgatásával az alacsonyabb hőmérsékletet és páradús levegőt előnyben részesítő szaunázók is kedvükre való körülményeket teremthetnek.

A fatüzelésű kabin hátránya a tüzelővel járó “vesződés”, a tűzrakásra fordított idő, habár ez egyfajta rituálét is jelenthet tulajdonosa számára. Mivel áramellátást nem igényel, bárhol, akár a kertben is felállítható.

Elektromos úton fűtött szauna

Az elektromos úton fűtött szauna az ‘50-es évek vívmánya, gyors terjedését egyszerű és biztonságos használatának köszönheti. A legújabb elektromos szaunakályha típusok akár falba vagy padlóba is építhetőek, de a klasszikus példányok is rendkívüli változatosságát prezentálják a friss technikai megoldásoknak és modern formatervezésnek. Mivel kéménykivezetést nem igényelnek, a hagyományos kályhákhoz képest kevesebb helyet foglalnak el, így szűkös kabinok fűtése is megoldható velük. Vezérlésük nagyon egyszerű; néhány gombnyomással, akár távirányítóval is szabályozható a hőfok és időzítés. Mindemellett rendkívül rendkívül gyorsan felmelegítik a levegőt, mely sok helyzetben megkerülhetetlen előnyt jelent.

Akár a fatüzelésű, akár az elektromos úton fűtött szauna mellett dönt, kínálatunkban több mint száz kályha közül választhatja ki a legideálisabbat, melyet – bőséges raktárkészletünknek hála – napokon belül házhoz is szállítunk.

szauna

A kép forrása: [link]

Megosztás