Olcsó, ellenálló, tartós, kiváló hőszigetelő és könnyen felhasználható – az OSB lap az építőipar egyik legsokoldalúbb faanyaga, mely akár a külső-, akár a belsőépítészetben jó szolgálatunkra lehet. Milyen célokra és miként használhatjuk fel? Bemutatónk következik!

Mi az az OSB?

Az OSB kifejezés jelentése Oriented Strand Board, azaz irányított szálelrendezésű lap. Előállításának technológiáját Armin Elmendorf amerikai mérnök, az erdészeti iparág talán legelismertebb kutatója fejlesztette ki a ‘40-es évek derekán. Az OSB lapok javarészt erdei fenyő forgácsából készülnek; az eljárás során a háncsokat természetes eredetű ragasztóval vonják be, majd három rétegben, egymásra merőleges szálirányban elterítik, és magas hőfokon préselik. Ez az emulziós parafinbevonat olyan ellenálló bevonatot képez a fán, mely a nedvességtől és kártevőktől egyaránt megóvja azt. Az OSB-hez az erdőápolási munkák során kitermelt, alacsonyabb minőségű faanyag is kiválóan megfelel. Ennek köszönhetően a lapok sokkal barátibb áron kerülnek forgalomba, mint a – hasonló célokra felhasznált – rétegelt falemez.

A táblák mérete

A táblák mérete fix (1250x2500mm), ám vastagság tekintetében 6, 8, 10, 12, 15, 18,  illetve 22 mm-es lapok közül választhatjuk ki az elképzeléseinknek leginkább megfelelőt. Illesztéses célokra szélein csappal-horonnyal ellátott, azaz “nútféderes”, változat is beszerezhető, 12, 15, 18 és 22 mm-es vastagságban (ezek szélessége csak 675 mm). A táblák méretre vágása, fúrása, csiszolása rendkívül könnyű, ezért számos munkaóra is megspórolható a kivitelezés során.

Mihez és hogyan lehet használni?

Kedvező tulajdonságai folytán az OSB lap a vázszerkezetes faházak kedvelt alapanyaga – falszerkezet, tető, sőt padló is készülhet belőle. Megfelelő szigeteléssel ezek az épületek kifejezetten takarékos, jó hőháztartású, környezetbarát otthont biztosítanak lakóiknak. Ne dobjuk félre a feleslegben maradt lapokat sem: kis kreativitással és barkácskészséggel ötletes bútorok, eszközök, dekortárgyak készülhetnek belőle. Kevesen tudják, de ez az alapanyag festhető is; a megfelelő módszerrel színezett lapok vidám, egyedi alkotások alapanyagául szolgálhatnak. Az OSB kiszabásakor mindenképp vegyük figyelembe, hogy merevsége, szilárdsága a fő szálirányban (mely könnyen felismerhető a hosszanti irányban futó mikrofurnérokról) 2,5-ször nagyobb, mint más irányokban.

 

A Fadepo Fatelep most kivételes, jóárasított OSB-kínálatát ide kattintva böngészheti!

Megosztás