Miért jobb a Thermowood eljárás?

Napjainkban sokat hallani azt a kifejezést, hogy Thermowood eljárás, és sokan tudják, hogy az ezzel az Thermowood eljárással kezelt fa termékek sokkal nagyobb élettartammal és sokkal magasabb minőségi szinttel rendelkeznek, mint a hagyományos eljárással kezelt faanyagok.

A Thermowood egyfajta hőkezelés, amelynek köszönhetően az ilyen fa termék sokkal nagyobb rugalmassággal és ellenállással rendelkezik, mint más, vegyszerrel kezelt vagy trópusi fa. Jellemzője a tartósság és hogy nem vetemedik.

A Thermowood technológiát a Finn Fatermékeket Gyártó Ipar és a Finn Állami Kutató Intézet szabadalmaztatták és fejlesztették ki.

A kezelés során a folyamat abból áll, hogy a faanyagot egy 190°C – 215°C –s vákuum kamrába helyezik, majd egy speciális számítógépen keresztül több órán vagy akár több napon át is, változó hőmérsékleten, tartják benne.

Összességében 3 lépésből áll a folyamat: az első a fűtés/szárítás, amely során a lassú hő hozzáadásával, a fa nedvességtartalma 0%-ra csökken. Ezt követi a Thermo-kezelés, amelynél a fát 190°C-ra és 215°C-ra melegítik fel, majd a csúcsminőséget tartja 2-3 órán át. A harmadik lépés a hűtés és akklimatizálás, amely során a fa lehűl és hidratál, így elérve a végső nedvességi szintet.

A hőkezelés során a fa anyagában lévő hidroxil csoportok egy része elbomlik. Ennek köszönhetően a fa kevesebb nedvességet fog megkötni, így nem dagad a nedvesség hatására és a rovarok sem veszik célpontnak. Sőt, az időjárási viszonyoknak is kiválóan ellenáll.

Végeredményben tehát érdemes a Thermowood faanyagot választani, hiszen rengeteg módon felhasználható és bő profitválasztékban rendelhető. Aki ezen eljárással készült fa terméket választ, az biztos lehet benne, hogy hosszú évekre jó döntést hozott!

Megosztás