A rétegelt lemez három vagy annál több rétegből álló, fából készülő építkezési alapanyag. Az adott réteget alkotó fa rostiránya általában derékszögben helyezkednek el az előző réteghez képest; az egyes lemezeket régen enyvvel, manapság műgyantával ragasztják össze. Jól kezelhető, olcsó fahelyettesítő anyag. A rétegelt lemez hajlítása nem egyszerű feladat, megfelelő szálirányú és vastagságú változatra van szükség hozzá.

A külső rétegek neve “borítólap”, ezek általában jobb minőségű faanyagból készülnek. Ha a két borítólap között egy réteg van, akkor annak “belső réteg” a neve, ha több, akkor arra a “maglemez” megnevezést használják. És mi a rétegelt lemez angolul? “Plywood.” (Forrás: Wikipedia)

Keresse fel oldalunkon a kapcsolódó szekciót, amennyiben vásárolni kíván és ne feledje el megtekinteni a nyírből készült vízálló rétegelt lemezeinket sem!

Mik a rétegelt lemez előnyei?

 • Szép: ez az alapanyag sajátos mintázatot biztosít, ráadásul rengeteg különböző változat található meg a piacon, így bárki ízlésének meg tud felelni.
 • Rengeteg különböző típusa van, nem csak esztétikai különbségekkel, hanem felhasználhatóság kapcsán is.
 • Erős: a derékszögű rostiránynak és a korszerű ragasztóanyagoknak köszönhetően a rétegelt lemez teherbírása példán felüli. A tömör fával ellentétben a súlyeloszlása kiegyensúlyozottabb.
 • Hajlékony: a rétegelt felépítés további előnye, hogy sokkal hajlékonyabb, mint a tömör fa. A középső rétegeket általában rosszabb minőségű (puhább) fából állítják elő, ami hozzájárul ehhez a jó tulajdonságához. Felvitelt követően kevésbé van kitéve a deformálódás vagy törés, repedezés veszélyének, mint más építőipari megoldások, mint például a gipszkarton.
 • Könnyű: a rétegelt lemez kezelése egyszerűbb, hiszen a legtöbb tömör fához képest kisebb súlya van. Emiatt könnyebb vele dolgozni és a szállítása is egyszerűbben megoldható.
 • Sokféle méretű tábla: táblás kialakításának köszönhetően könnyen applikálható, gyorsan hozható létre vele a kívánt borítás. A felhasználástól függően kisebb vagy nagyobb méretekben is kapható.
 • Nehezen törik vagy repedezik: sok építőanyag csavarozáskor, felhelyezéskor megrepedhet, megpattanhat, a rétegelt lemez viszont kialakításának köszönhetően ellenállóbb.

Mik a rétegelt lemez hátrányai?

 1. A rétegelt lemez vágása viszonylag nehéz a ragasztott-rétegelt kialakításának köszönhetően.
 2. Ha víz éri, deformálódhat…
 3. vagy kioldhat belőle bizonyos vegyi anyagokat.
 4. Mindig fel kell vinni rá egy lakkréteget.

Megosztás