Lambéria: unalmas múlt után megújuló lehetőségek tárháza

A lambéria több évtizeden át mellőzött alapanyag volt lakásfelújítások és építkezések esetén, azonban manapság újra kezd divatba jönni. A hagyományos használatától elvonatkoztatva (mely a kül- és belterek védelme volt) használata számos lehetőséget kínál otthonunk szebbé tételére és színesítésre.

Dizájnelemként a hálószoba, nappalifürdő, előszoba vagy épp a konyha szépítő eleme is lehet. Nem csak tágas terek esetén mutat jól, kisebb falfelületnél is elegáns, rusztikus hatást érhetünk el használatával.

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is írtuk, beltérre a luc felel meg. Míg kültérre elsősorban borovi– vagy vörösfenyő lambériát ajánljuk, hiszen utóbbiak magasabb gyantatartalmuk miatt jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Belső használatra a 12,5 mm, az ereszaljak és a tetőterek burkolására 14 mm, a kültéri fal- és ereszaljburkolásra pedig 20 mm vastagságú lécek ajánlottak, melyek a természet viszontagságainak is képesek ellenállni.

Érdemes még pár szót ejtenünk a lambéria helyes felszereléséről (a linkre kattintva megtalálja útmutatónkat).

Minden munka kezdete előtt győződjünk meg róla, hogy az alapfelület, melyen dolgozni fogunk, egyenletes, azaz az egyenletlenségek 1-2 m2-en beül nem nagyobbak 1 cm-nél. A kiálló falrészeket távolítsuk el! Fontos, hogy a lambéria és a falszerkezet között biztosítsuk a szabad légáramlást, ennek hiánya gombásodáshoz, penészesedéshez vezethet. Ezt a szellőzést az övlécek egymástól való távolsága (50-60 cm) biztosítja. Az övléceknek mindig merőlegesnek kell lennie a tervezett burkolási irányra. A lambéria tetejénél használjunk zárólécet, ez a burkolat széléig érjen el. A lambériát a vázra szorosan helyezzük rá, lambéria kapoccsal rögzítsük hozzá, és apró fejű szeggel erősíthetjük meg stabilitását.

A tartósság nemcsak a kiválasztott faanyag minőségén múlik, hanem a felrakás módján is. Rögzítéskor folyamatosan ellenőrizzük vízmértékkel a lécek függőleges beállítását, valamint stabilitásukat. A részletes felrakási útmutatót megtekintheti nálunk!

A lambéria nem igényel különösebb ápolást, és könnyen takarítható. Sokan természetessége miatt választják, azonban a bátrabbak szívesen kísérleteznek hófehér és színes változatokkal is. Itt csak a képzeletünk szab határt lehetőségeinknek.

Megosztás