Kora tavaszi munkák a kertben

Akár haszon-, akár dísznövényeket telepítettünk kertünkbe, szinte mindegyik fajta a tavaszi időszakban igényli a legtöbb foglalkozást. Ám ha jól és alaposan végezzük el a teendőket, rengeteg időt megspórolhatunk a nyári hónapokra. Cikkünkben a legfontosabb, aktuális kerti munkákkal foglalkozunk.

A gyep szépségéért

A ragyogó zöld, dús gyepért bizony meg kell dolgoznunk. A rendszeres, heti egyszeri fűnyírás nem csak esztétikussá teszi a gyepfelületet; hosszú távon egyenletes, tömött pázsitot eredményez. Itt az ideje nekilátnunk! A hengerezés elősegíti a fűtövek bokrosodását, ezért érdemes azt minden nyírás után elvégezni. A kora tavaszi időszak a legalkalmasabb a fűtlen, vagy kikopott területek fűmaggal való bevetésére, újrafüvesítésére is.

A metszés fontossága

A termő gyümölcsfák évi terméshozamát a rendszeres metszés akár 25-30 százalékkal is megnövelheti, és a jól metszett fa akár negyven évig is termő marad. Nem kérdés tehát, hogy tavasszal első feladataink egyike kell legyen a gyümölcsfák rendbe szedése.
A bogyósgyümölcsöt termő bokrok (ribiszke, köszméte, jospa, málna, szeder) metszésekor legfontosabb szempont az elhalt, felkopaszodott ágak eltávolítása; ezzel is helyet teremtünk az új hajtásoknak. Ügyeljünk rá, hogy tőből messünk, ugyanis a csonkokon taplógombák telepedhetnek meg.
Különös odafigyelést érdemelnek kertünk ékei, a rózsák: a nagyvirágú, úgynevezett tearózsákat ritkítsuk, majd az erősebb vesszőket hosszabbra, a gyengébbeket rövidebbre vágjuk vissza. A futórózsákat, és egyéb különleges fajtákat csak ritkítani kell.

A kert megtisztítása

Az őszi-téli időszakban lehullott leveleket, ágakat, terméseket gereblyézzük össze, de semmiképp se égessük el; alakítsunk ki a kert egy eldugott, árnyékos zugában komposzthalmot, amire a zöldszemetet is bátran szórhatjuk majd. A kincset érő komposzt két év múlva elsőosztályú trágyaként fog szolgálni.

A veteményes

Ha még nem ásóztuk, szántattuk fel a veteménynek szánt földet, gyorsan pótoljuk a lemaradást, hiszen a korai fajtákat már vethetjük is. Ilyenek például a cukorborsó, saláta, spenót, petrezselyem, dughagyma, fokhagyma. Palántának vethetünk zeller, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, uborka magokat; ezeket akár speciális palántanevelő edénykékben, de egyszerű műanyag dobozokban is nevelhetjük.

A növényekkel való munkálkodás mellett nekikezdhetünk végre a ház és kert építésének-szépítésének is. Ha teraszhoz, tetőhöz, kerítéshez, pergolához, vagy egyéb terveihez faanyagra van szüksége, ne feledkezzen el a Fadepo széles kínálatáról!

Megosztás