Készítsünk fahulladékból madáretetőt!

Úgy tűnik, a tavasz még várat magára. Ha eddig nem gondoskodtunk a kerti madarakról, most sem késő nekilátni és összeácsolni egy csinos etetőt. Minimális kézügyesség, pár szerszám, szög, és egy kevés fa – cserébe sok mosoly, amit a landoló madárkák arcunkra csalnak.

Az etető körül repdeső vidám csapat látványa a legzordabb hétköznapon is szívderítő. Kertünk madarai tavasztól őszig gondoskodnak a növényeket pusztító rovarok létszámának féken tartásáról, megérdemlik hát, hogy az élelemben szegény téli hónapokban viszonozzuk segítségüket. Az etető sokféle lehet, de a tartós, dekoratív darabok is kihozhatók pár fillérből. Lássuk, mire kell ügyelni a tervezéskor és összeállításkor – néhány képet is hoztunk inspirálásképpen!

Anyagát illetően a madáretető készülhet akár petpalackból is, de ha olyan darabra vágyunk, mely kertünknek, erkélyünknek is dísze, érdemesebb rászánni az időt és fából elkészíteni. Ez lehet közönséges deszka, léc, rétegelt lemez, vagy akár OSB is. Különösen jól mutatnak a vastagabb faágak felhasználásával készült etetők.

Minden esetben figyeljünk oda rá, hogy felülről ne tudjon beázni, és nem árt, ha a tető minél szélesebb, csökkentve ezzel a szél által bevert csapadék mennyiségét. Eközben törekedjünk arra is, hogy minél nyitottabb teret alakítsunk ki, ugyanis a madarak többsége fél a bezártságtól. Ha tartós, évekig szép szerkezetet szeretnénk, érdemes a nyers fát kültéri faápolóval lekezelni (ilyen például a Remmers Aidol, melyet termékeink közt is megtalál), mielőtt kihelyezzük.

Akkus csavarozóval könnyű dolgunk lesz, de szöggel és kalapáccsal is megoldhatjuk az összeszerelést. Ellenőrizzük, hogy csavar- vagy szögvég ne maradjon fedetlenül.
Barkácsboltból vásárolhatunk kampókat, melyeket a fába csavarva egyszerűen megoldhatjuk az etető felfüggesztését, de – alkalmas faág híján – földbe vert cölöpre is rögzíthetjük a szerkezetet.

Ha már a kihelyezésnél tartunk, fontos megjegyezni, hogy macska által elérhetetlen helyre kell függesztenünk a madáretetőt, ugyanis hajlamosak terített asztalnak nézni, és rövid idő alatt elüldözni összes vendégünket.

A madáretetés szabályai

És hogy mivel lepjük meg a madarakat? Mindig legyen az etetőben nyers napraforgómag, de sokan közülük a dióféléknek, zabnak, búzának, kölesnek is nagyon örülnek. Állateledel boltban megvásárolhatjuk ezek keverékét is; apróra vágott gyümölcsökkel, főtt zöldségekkel kiegészítve királyi lakomát készíthetünk vendégeinknek. Figyelem! Sose tegyünk ki kenyeret vagy déligyümölcsöt (pl. citrusféléket, banánt), ugyanis több fajtára nézve ezek mérgezőek!

A téli madáretetés nagyon fontos szabálya továbbá, hogy ha egyszer elkezdtük, körülbelül április közepéig folyamatosan gondoskodnunk kell számukra eledelről, különben az etetőre szokott madarak maguktól csak nehezen találnak újra élelmet, és akár el is pusztulhatnak. Ha ezt észben tartjuk, élénk forgalom és kedves, hálás zsivaj lesz tavaszig nap mint nap osztályrészünk.

Megosztás