Kerti pad készítése a legegyszerűbb módon!

Mikor Aldo Leopold, a modern természetvédelem atyja és tudósa összeácsolta saját tervezésű, nemesen egyszerű kerti padját, talán nem is sejtette, mennyire maradandót alkotott. A kerti pad koncepciója nemcsak praktikus, de mutatós és könnyen reprodukálható is, ezért elkészítését bátran ajánljuk mindenkinek, aki minimálisan jártas a barkácsolásban.

kerti pad ábra

1. A kerti pad lábának és karfájának szánt deszkát (a képen 2” x 8”-as) helyezd a fűrészbakra vagy munkaasztalra. Mérd le és jelöld be a hosszát, majd szögmérő vagy háromszögletű vonalzó segítségével “vágd le” 60 fokban a két végét.

2. Szorítók segítségével rögzítsd a bakhoz a deszkát, és fűrészeld le a végeit a felrajzolt vonalak mentén.

Összesen négy, hasonlóképp ferdén szabott deszka, és egy ülőlap, valamint egy háttámla alkotja a padot.

3. Az ábrán látható módon illeszd egymásra a két (hosszabb és rövidebb) ferde végű deszkát; ez fogja a pad oldalát alkotni. Győződj meg róla, hogy a lábak egy vonalban vannak, majd fúrj ki három lyukat a csavaroknak.

4. Helyezd a csavarokat a lyukakba, majd rögzítsd őket alátéttel és csavaranyával. A másik két deszka összeszerelésekor ügyelj rá, hogy ennek tükörképét alkossák. A rövidebb deszkák fogják a pad ülőlapját tartani, ezért belül kell lenniük.

5. Ha összeszerelted a pad két oldalát, illeszd közéjük és igazítsd helyére az ülőlapot. A faanyag repedése elkerülhető, ha vékony lyukat fúrsz a csavaroknak. Használj hármat-hármat mindkét oldalon.

6. Szereld fel ugyanilyen módon a háttámlát is. Fúrd ki a csavarok helyét, és itt is hármat-hármat használj oldalanként.

7. Utolsó simításként kend le a kész padot kültéri felületkezelővel, ami megóvja az időjárás viszontagságaitól. Fontos, hogy a padlábak talajjal érintkező élei is alapos kezelést kapjanak, hiszen fokozottan ki vannak téve a nedvesség károsító hatásainak.

A pad alapanyagait és a felületkezelő szereket akár  a Fadepo Fatelepről is beszerezheted!

kerti pad

Megosztás