Kedvenceink lakhelye – fából vagy OSB lapból

Ha háziállataink kint laknak a szabadban, szükségük van házra. Legyen az kutyus, cica, a baromfi udvar lakói vagy akár sün. Fontos tényező: miből készül, milyen felépítésű és hol helyezkedik el a kuckó. Legyen szigetelt, eső- és szélvédett házikó. Készülhet OSB lapból vagy fából, alkothatunk szigetelt fapanelekből álló házat is. Mit is talál ehhez a fadepofatelep.hu-nál?

 

(kép forrása: Pinterest)

Vegyük például a kutyaházat.  Akkor tökéletes, ha a kutya be tudja fűteni a saját testével, kényelmes bemennie, lefeküdni és éppen meg tud fordulni benne, mert ha kicsi, nem tud kényelmesen összegömbölyödni. Rövid szőrű kutyusnak indokolt a dupla falú vagy teljesen szigetelt ház.

Kutyaház építésére a legjobb a fa, mert nem veszi át úgy a hideget, mint a tégla, vagy a beton. Napjainkban egyre többen használnak OSB lapot. Az oldala lehetőleg kettős rétegű, szigetelt legyen.

Segítség az OSB-ből készült kutyaház méretezéséhez

Mekkora kutyának?Ajánlott alapméret:Ajánlott magasság:Ajánlott ajtóméret:
Törpe méretű kutyusok számára:45×55 cm45 cm20×25 cm
Kis méretű kutyusok számára:50×70 cm60 cm25×35 cm
Közepes méretű kutyák számára:70×90 cm70 cm30×45 cm
Nagy méretű kutyák számára:95×110 cm90 cm40×60 cm

Tippek a készítéshez

Az ajtó a hosszabbik oldal egyik végében legyen, így nem tud keresztülfújni a szél az egész házon, hanem az egyik sarkában szélvédett zug alakul ki. A ház ajtaja délre nézzen, semmiképpen se északra. Tetőt nyereg- és lapos tetős változatok közül választhatunk. Utóbbi nagy előnye, a kutya akár a tetején is pihenhet, szemmel tarthatva a környéket.

Ha a házat felülről is ki tudjuk nyitni, könnyedén kitakaríthatjuk. Jobban szigetel a kutyaház padlója, ha télen vastag szőnyegdarabot is fektetünk rá. Akár erős anyagból libegő “ajtót” is szögezhetünk a bejárata fölé. Lehetőleg oda tegyük a kutyaházat, ahonnan a kert nagy részét, az ajtókat és a kapukat belátja. Gondoljunk arra, hogy legyen a kutyának árnyék, hűvös sarok, ahol menedéket lel a hőség elől is.

Tudni kell, időbe telik, míg otthonának tekinti az új kuckót. Legyünk türelemmel.

Kedvenceink lakóhelyének saját kezű elkészítéséhez faanyagot és OSB táblákat vásároljon a fadepofatelep.hu oldalán vagy üzletünkben!

Megosztás