Mivel a fa a természet része, így folyamatos körforgásban él születésétől „haláláig”. Az építészetben felhasznált faanyagok állaga kivágásuk pillanatától folyamatosan romlik. A száradás, korhadás, esetleg a kártevők munkája során a faanyag veszít minőségéből, deformálódik, teherbíró képessége csökken. Ennek megelőzésére szolgál az anyag impregnálása.

A fa védelmét különböző módszerekkel lehet elérni. Ilyen lehet a permetezés. Ennek előnye, hogy magát az elkészült szerkezetet kezelik. Viszonylag gyors eljárás. Azonban a tevékenység jellegéből adódóan a permetezést végző személy egészsége károsodhat, ráadásul nem feltétlenül egyenletesen oszlik el az anyag a fán. Éppen ezért olyan esetekben, amikor műbizonylat szükséges, nem alkalmazható az eljárás.

A másik módszer a merítés, áztatás. Előnye, hogy a nagyobb elemeket is egyben lehet meríteni megfelelő méretű medence esetén. Így a vegyi anyag egyenletesen szívódik be a fába, minden repedésbe behatol.

A merítés, impregnálás lényege, hogy egy hidraulikus szerkezet segítségével beemelik a faanyagot egy hatalmas áztatókádba, amelyben rovar- és gombaölő vegyszer van. Néhány percig hagyják hatni az anyagot, majd kiemelés és szárítás után a fa felhasználható. Tetőanyagnak kizárólag ilyen kezelésen átesett fát válasszunk!

A faanyagok más típusú védelméről már korábbi bejegyzésünkben írtunk.

Megosztás