Gondoskodunk-e télen a madarakról?

 

A kertünkbe, környezetünkbe látogató madaraknak építsünk madáretetőt!

  • Ami tudni kell:

A madarak különböznek egymástól élőhelyüket illetőleg, így nem minden kertünkbe látogató csicsergőt vonz majd a felállított madáretető, csak az üreglakókat. Nekik is van saját elképzeléseik arról, hogy milyen házat szeretnének. Általános irányelvek szerint javasolt elkészíteni a madárházat.

  • Kinek épül?

Első lépésként fontos megfigyelnünk, milyen fajta madarak látogatják az lakókörnyezetünket. Különböztessük meg az üreglakókat a fa– és odúlakóktól.

A közönséges üreglakók: az ökörszem, cinege, kékmadár, harkály. Fókuszáljunk rájuk a tervezésnél! Inkább több, egymástól távolabb elhelyezett odú készüljön, mint egy sokrészű, mert a madarak védik a területüket. Határozzuk meg a kiválasztott madár méreteit! A madáretető méretei magukba foglalják a bejárati lyukat, a magasságot, a mélységet és a padló méretét.

   Elsődlegesen legyen természetes a kinézete. Inkább kezeletlen fát használjunk a madárházhoz. A természetes fa lecsökkenti a mérgezés és túlmelegedés kockázatát. A kezelt és feldolgozott fa, tartósítószereket tartalmaz, amely komoly veszélyt jelent tollas látogatók egészségére. Festeni sem javasolt, a festékszilánkokat a madarak könnyen ennivalónak nézhetik és megehetik. Ezen kívül a fém és műanyag tető sem megfelelő, mivel mind a kettő hajlamos a túlmelegedésre.

  • A biztonság is fontos szempont!

A madár biztonsága az időjárás viszontagságaival és a ragadozókkal szemben is elsődleges. A kosz és nedvesség nem gyűlik össze a ferde tetőzeten, főként meghosszabbított oldalakkal. Fúrjunk lukakat a padlóba, inkább a sarokba, a nedvesség elvezetésére. Legyen kisebbek, mint a madár lába. Készítsünk még szellőzőnyílásokat a ház falai mentén vagy hátul! Előnyös egy pózna tetejére helyezzünk, távol tartva a ragadozóktól. Lakótelepi ablakokban elhelyezett odút is szívesen látogatják.

  • A karbantartásra is gondoljunk!

Az elhanyagolt madárházak betegségek okai lehetnek a szakértők szerint. Praktikus már építéskor előre gondolni a madárház tisztaságának fenntartására. Tegyünk rá hátsó ajtót!

Segítsünk a madarakon azáltal, hogy  gondosan tervezzünk számukra etetőt, házakat, mintha mi magunk laknánk ott!

Alapanyag választék található a Fadepofatelep.hu weboldalán vagy üzletünkben.

Sok sikert a barkácsoláshoz!

Megosztás