Gipszkarton tapasztalatok laikus szemmel

Következő cikkünkben az egyik nem szakmabeli vásárlónk írta le tapasztalatait a gipszkarton használatával kapcsolatban.

Habár szakmai szempontból teljesen más irányban mozgok, életem során egészen sok dolgom volt a gipszkartonnal. Nem is csoda, hiszen édesapám kőműves: gyerekként itt-ott besegítettem kisebb munkáknál, azóta pedig a ház felújításánál többször is.

Álmennyezetek

Pár szóban a házról: a főépület egy körülbelül 100-110 éves régi parasztház, vályog falakkal. Mi körülbelül 25 évvel ezelőtt költöztünk ide.

Az ilyen típusú tanyáknál gyakori, hogy az épületeknek nincs számottevő alapja, úgyhogy ezt édesapám később pótolta. A tető is rossz állapotban volt, úgyhogy teljesen le lett cserélve, a falak stabilizálása céljából pedig a ház kapott egy derék betonkoszorút is. Rengeteg régi tanyát látok megroggyant falakkal, itt ezt szerencsére sikerült elkerülni.

A vakolást eredetileg saralással oldották meg, azonban a gerendákra és a tartólécekre nehezedő évszázados súly és a falak betonkoszorú előtti vetemedése miatt sok volt a repedés, illetve a plafon is elkezdett behajlani. A gerendák egy részét, illetve a tartóléceket is lecseréltük; a gerendák kaptak egy keresztben elhelyezett extra tartót is, amellyel elkerülhető a korábban tapasztalt hajladozás is.

Fontos megjegyeznem, hogy nem minden helyiség álmennyezeténél használtunk eredetileg gipszkartont. A saját szobámnál rétegelt lemezt használtunk, amely kapott egy közepes sötétségű lakkréteget. Gyönyörűen passzolt a klasszikus jellegű fabútorokhoz és a halvány sárga falhoz, viszont ez hosszabb távon túl sötétnek bizonyult az ablak elhelyezkedése miatt. Később itt is gipszkarton lett felhelyezve a fa tartólécekre, aminek köszönhetően tényleg világosabbnak tűnik a helyiség.

A fürdőszobánknál eredetileg műanyag lambériát helyeztünk fel, ami hosszabb távon nem bizonyult jó ötletnek. A gipszkarton meglepően jól bírja a párát, ráadásul a folyamatosan felbukkanó penésznek is ellenáll. Bosszantó dolog, de eddig még nem sikerült orvosolni egyetlen jól bevált módszerrel sem. Néhány évente teljes takarítás és újrafestés…

A gipszkarton azért bizonyult jó választásnak, mivel a munkát ketten végezve nagyon gyorsan tudtunk haladni a felhelyezésével. Szerencsére elég flexibilis ahhoz, hogy az ablakon való beadogatást és a szinkronmentes mozgást is elviselje, ráadásul akár egy szike is elég a vágásához. A pótlást nagyon könnyű megoldani a levágott darabokból, szinte alig maradt hulladék a munka végére. A szobák kialakításának ez a szakasza a gletteléssel együtt tulajdonképpen 1-2 nap alatt meglett mindig. Egyedül végezve már talán nem lett volna ilyen egyszerű a helyzet, de szerencsére a táblák kaphatóak egyemberes méretben is.

Szárazvakolás

Szárazvakolásos munkával csak egyszer volt dolgom, bár akkor a kábelhálózat kialakítása volt a feladat. Egy komplett brigádnyi ember egy régi raktárépületet alakított át kisméretű irodakomplexummá, a falakat pedig fémvázra rögzített gipszkarton lapokkal alakították ki.

Az eredeti terveken sokat változtattak, viszont még ennek ellenére is elég gyorsan haladt a munka. Sajnos arról nincs információm, hogy pontosan mekkora felületet kellett beborítania a brigádnak, viszont a végeredmény egy tárgyaló, egy konyha és 7 vagy 8 kisebb iroda lett kétszintes elrendezésben. Jól sikerült, bár bevallom őszintén, a gipszkarton kongó-kopogó hangját azért szokni kell.

A kábelhálózat megtervezésénél viszont nagyon észnél kellett lenni. A klasszikus vakolás egyik előnye, hogy utólag véshető, a szárazvakolásnál viszont nincs ilyen luxus: a csövezés és a kábelezés vész esetén csak akkor módosítható, ha leszerelik a lapokat. Természetesen itt-ott elhelyeztek külön nyílásokat abból a célból, hogy a kábeleket utólag lehessen menedzselni.

Vélemény

Laikusként, segítő kézként szerettem a gipszkartonnal dolgozni. A klasszikus vakolási formával szemben költséghatékony és rendkívül gyorsan applikálható megoldás, ráadásul maguk a lapok is könnyen kezelhetőek.

Az alapkiszereltségű gipszkarton lapok a legtöbb esetben kellően ellenállónak bizonyultak az évek során; egy-egy sunyi beázás viszont elég ronda nyomot tudott hagyni. Összességében véve viszont mindig elégedettek voltunk a végeredménnyel.

A Fadepó gipszkartonos szekciója itt érhető el.

Az összefoglaló gipszkarton árlistánkat ide kattintva találhatja meg.

Megosztás