Gipszkarton szerelés: tippek és tanácsok

A gipszkarton egy “felhasználóbarát” építőanyag, de vannak bizonyos módszerekkel, amelyekkel még könnyebbé tehető a munkáját. A következő cikk ilyen tippeket mutat be.

Mi hová kerül?

A gipszkarton lapok helyét érdemes előzetesen meghatározni, hiszen a jó anyaghasználattal sokat lehet spórolni. A felületeket úgy érdemes kialakítani, hogy a lehető legkevesebb illesztést alkalmazzuk: bátran használjuk ki a gipszkarton lapot méreteit. Ha a felülethez használható legnagyobb lapokat használjuk, a kevés illesztésnek köszönhetően az utómunkálatok gyorsabban haladnak majd (glettelés, tapétázás). Persze a lapok mérete függ attól is, hogy hányan végzik a munkát.

Az illesztések számának redukálása azért is fontos, mert a fizikai törvényei miatt elkerülhetetlen az épületek enyhe alakváltása. Az ablakoknál, ajtóknál érdemes elkerülni az apróbb gipszkarton lapok használatát, hiszen a kisebb alakváltások következtében az illesztéseknél gyakran jelennek meg repedések. Kialakulásuk elkerülhető, ha teljes méretű lapokat rögzítenek a falra, majd abból vágják ki a nyílászárók által igényelt darabokat.

Az élek vágott szélű gipszkarton lapokat helyezzünk el! A burkolt szélhez nehéz pontosan és jól illeszteni az élvédőt.

A szélek megfelelő rögzítése

Sajnos gyakran előfordul, hogy a belső sarkoknál nincs, vagy nem elegendő szélességű a profil, így a gipszkarton lapot nem tudjuk (rendesen) mihez csavarozni/szögelni. Hogy ezt elkerüljük, mindig ellenőrizzük a profil szélességét, mielőtt rögzítjük a lapot! Körülbelül 3 centiméter már elegendő lehet, ha nincs annyi, akkor pótoljuk ki!

A gipszkarton szerelés ideális esetben derékszögben befúrt, erre a feladatra szánt csavarral történik. Fa profil esetében ha a sarkoknál az nem elég széles, akkor a csavart, szöveg oldalról kell bevinni, ami esztétikai szempontból csúnya, másrészt nem is igazán fog tartást biztosítani.

A profil helyének megjelölése

Ha megjelölöd a bordák helyét a lap felületén rengeteg időt és idegességet spórolhatsz, hiszen

  • látni fogod, hogy pontosan hol kell rögzítened a lapot a profilhoz és nem kell totóznod
  • nem csinálsz felesleges lyukakat a gipszkarton felületére
  • nem kell szórakoznod a félrement szögek/csavarok eltávolításával
  • gyorsabban haladsz

Az álmennyezet bordáit a fal felső részén, a falét a padlón jelöld. Ha nem szabványos kialakítással vitték fel a profilokat, ne felejtsd el feljegyezni! Később sokat fog segíteni, amikor már mindent eltakar a gipszkarton.

A jelölések felviteléhez valamilyen halványan fogó tollat, vagy ceruzát érdemes használni.

Rögzítés előtt ellenőrizd a méreteket

A gipszkarton lap rögzítése előtt érdemes ellenőrizni, hogy a falon elhelyezett dolgok, mint például elektromos dobozok, fali aljatok, pontosan milyen méretűek. Ha ezt a lépést kihagyod, felhelyezéskor nagy eséllyel megreped a lap az útban lévő eszköz körül, a javítás pedig plusz időd és energiába fog kerülni. Gyakori hiba a gipszkarton szerelés során.

Először vágd ki az eszköz helyét, majd ideiglenesen rögzítsd a lapot! Ha pontosan elhelyezted, esetleg a gipszkarton felső részét vagy az eszköz helyétől távol eső pontjait már odacsavarozhatod a kerethez (a lényeg, hogy az a rész még ne feszüljön hozzá). Az eszköz helyét így már pontosan méretre tudod szabni egy szikével. Ha pontosan illeszkedik, de a törés, repedés veszélyét elhárítottad, már gond nélkül rögzíteni tudod a gipszkartont.

A hézag a barátunk

A gipszkarton szerelés során érdemes megfelelő méretű hézagokat hagyni. A túl szorosra vágott lapokat rendkívül nehéz kiszedni a helyükről, ráadásul az erőltetés miatt törhetnek, repedhetnek is. Csak a gond van vele.

A mértéktartó hézagokat egyszerűen és gyorsan ki lehet tölteni a glettelés során. A lapok felhelyezésével is gyorsabban lehet haladni, ráadásul ha le kell véletlenül szerelni, akkor elkerülhetőek a repedések, törések, sérülések.

Reméljük, hogy cikkünkkel adtunk néhány tippet azoknak, akik még csak most ismerkednek a gipszkarton lapok használatának csínjával-bínjával. Ne felejtse megnézni a témához kapcsolódó kínálatunkat!

Az összefoglaló jellegű gipszkarton árlistánkat ide kattintva találhatja meg.

Forrásként használtuk: [link]

Megosztás