Rengeteg gipszkarton alapú megoldással találkozhatunk az újépítésű, vagy felújított házakban lakásokban. Nem véletlen, hiszen a szárazvakolásos módszernek köszönhetően gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan lehet elvégezni a kitűzött feladatokat. Jelen cikkünk témája a gipszkartonok fajtái, illetve azok különböző felhasználási módjai.

 

Kapcsolódó ár- és mérettáblázatunkat ide kattintva nyithatja meg!

A hétköznapi gipszkartont száraz, mérsékelt időjárási viszonyok mellett használják, főként beltérben. Sima, különösebb előkészítést nem igénylő felülete a felvitelt és glettelést követően egyből festhető és tapétázható. Ehhez nem árt extra felületkezelőt alkalmazni, ha később le akarja cserélni a felvitt tapétát.

Könnyen formázható, egyszerűen rögzíthető és gazdaságos árú, ezért sokféle formában használják:

 • álmennyezetek létrehozására, amelyek
  • épületgépészeti vagy informatikai hálózati eszközöket, kábeleket,  légkondicionáló-csatornát rejthetnek el,
  • csökkenthetik a fűteni kívánt légtér méretét,
  • esztétikai célokat látnak el,
  • zajszigetelő céllal készülnek,
 • terhelésben nem részesülő térelválasztók, falak készítésére (szintén szolgálhatnak hanggátló célokat, erre a célra létezik speciális kialakítású gipszkarton is),
 • könyvespolcok, falba épített szórakoztató rendszerek tartójának kialakítására (hifi, házimozi).

Impregnált gipszkarton

Az impregnált típus a konyhába, fürdőszobába való. Készítése során különböző vegyszerekkel kezelik az alapanyagokat, így jobban bírják a nedvességet, mint a hétköznapi változatok.

Ha az átlagos gipszkartont állandó nedvességnek, vagy nagyobb vízmennyiségnek tesszük ki, akkor mállani, szakadozni kezd, ráadásul a penész is megtelepedhet rajta, ami különösen súlyos egészségügyi problémákhoz vezetnek. Az impregnált gipszkartonnal ezeket a problémákat elkerülheti.

Tűzálló gipszkarton

Ezeket a táblákat az előállítás során olyan anyagokkal kezelték, amelyek segítségével gátolják a tűz terjedését és megfelelnek a mai tűzvédelmi szabályoknak. A gipszmag üvegszállal van megerősítve.

Hajlítható gipszkarton

A normál gipszkarton nem igazán hajlítható, azonban egy nedvességet és profizmust alkalmazó technikával ez a gond is kiküszöbölhető. Szerencsére létezik szárazon hajlítható változat is, amely extra erősítéssel és gyári vágásokkal rendelkezik, segítségével íves felületek is létrehozhatóak.

Gipszkartonok és kiegészítők széles választékával várjuk Önöket webáruházunkban.

Megosztás