10 dolog, amit a gipszkarton kapcsán tudni érdemes

A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga, ami nem véletlen, hiszen könnyen formázható, remek tulajdonságokkal rendelkezik és rendkívül gyorsan applikálható. Következő cikkünkben tíz fontos dologról írunk a témával kapcsolatban.

 

 

#1 Felépítése

A gipszkarton lényegében egy belső gipszrétegből áll, amelyet két rétegnyi strapabíróbb papír közé sajtolnak. Különböző típusainál eltérő anyagokat adnak a gipszhez, ami nagyban befolyásolhatja a súlyát és ellenálló képességét is, de a papír jellege és stapabírósága is más a különböző változatoknál.

#2 Mérete

A gipszkarton általában 1200 milliméter széles táblák formájában készül, hogy könnyen lehessen alkalmazni az építkezési szabványoknak megfelelően.

#3 A gipszkarton táblák szélei

A gipszkarton táblák általában elvékonyodó vagy a lapéval egyenlő vastagságú széllel bírnak. Az elvékonyodót általában kapcsolt felvitelnél, a másikat texturált megoldásoknál alkalmazzák.

#4 Oldalai

A legtöbb tábla egyik oldala világos, míg a másik sötétebb. A világos oldalon kell alkalmazni a glettelést. A felszínét borító papír általában újrahasznosított anyagokból készül, ami egy környezetbarát megoldás.

#5 Miért repedezik?

A lapok illesztéseinél repedezése szinte mindig a tartóelemek alakjának megváltozásából fakad, amit a fa kiszáradása okoz. A csavarral történő felhelyezés sokat segíthet ennek elkerülésében.

#6 Na és a tapéta?

Habár a lapok felszínére közvetlenül is fel lehet vinni a tapétát, érdemes előtte valammilyen felületkezelőt alkalmazni, hogy az eltávolítását később könnyebben végre lehessen hajtani.

#7 Tűzgátló változatok

A gipsz kristályokból épül fel, amelyek kis mértékű vizet tartalmaznak. Tűz esetén ez a víz távozik, ami csökkenti a tűz hőmérsékletét és megakadályozza a gyors terjedését. A speciálisan kezelt tűzgátló gipszkarton egy különleges többrétegű alkalmazás mellett akár több órán keresztül biztosíthat tűz elleni védelmet. A nálunk kapható tűzgátló gipszkarton lapok üvegszállal erősített gipszmaggal rendelkeznek.

#8 Üvegszál felhasználásával is készülnek?

Az üvegszállal megerősített gipszkartonok nem úgy készülnek, mint a hétköznapi, papír felületű lapok. A felület alatt megtalálható üvegszálas erősítő rétegnek köszönhetően strapabíróbbak az átlagos változatoknál és a hajlítást is jobban el tudják viselni. A megerősített típusokat olyan helyeken alkalmazzák, ahol jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

#9 Vannak víztűrő változatok is!

Habár a hétköznapi lapok a legtöbb környezetben ideális választásnak bizonyulnak, állandóan nedves körülmények között nem ajánlott az alkalmazása. Konyhák, fürdőszobák és hasonlóan párás, nedves helyek esetében specifikusan erre a célra gyártott impregnált, vízálló gipszkarton lapokat kell alkalmazni. Bizonyos változatok szilikonalapú vagy egyéb anyagokkal vannak dúsítva, vagy üvegszálas bevonattal készülnek. (A kifejezésre kattintva a termékoldalra juthat.)

#10 Ha túl hangosak a gyerekek…

Ezek a lapok hangszigetelésre is alkalmasak, főleg zene vagy beszéd esetében. A specifikusan hangszigetelő céllal gyártott gipszkartonok egyedi kialakítású maggal kerülnek legyártásra.

A teljes gipszkarton választékunkat, illetve a szükséges tartozékokat ide kattintva találja meg!

A gipszkarton árakat és méreteket tartalmazó összefoglaló árlista itt érhető el.

Cikkünk forrás a következő írás volt: [link]

 

Megosztás