Korábban már írtunk a zsindelyről, mint a tetőcserép alternatívájáról. A hagyományos tetőcserépnél könnyebb, jobban formázható tetőfedő anyag több színben és formában kapható. Az 1863-ban tökéletesre fejlesztett zsindely mára az egyik legnépszerűbb anyaggá vált az építkezők körében.

Bitumenes tetőzsindely a Fadepó Fatelep webáruházában

Azonban nem mindegy, hogyan kerül a tetőre! A zsindely csak akkor képes beváltani a hozzá fűzött reményeket, ha alaposan elő van készítve a helye. Mire kell különösen figyelni? Íme:

  • A zsindely mindig sima, száraz, biztonságosan rögzített alapra kerüljön. Ez lehet OSB lap, rétegelt lemez vagy szegezhető deszka. A zsindely nem alkalmazható közvetlenül a tetőtér szigetelése fölött, ezért jól szellőző légrést biztosítsunk.
  • A kezdő sort fordítva – a zsindely bemetszéseivel a tető felé – kell kialakítani (és zsindelyragasztóval rögzíteni) úgy, hogy 8-10 mm-re lógjon rá a csatornára. Az erre kerülő sor egy síkba essen a kezdő sorral. A következő sort már fél zsindelynyi eltolással kell kezdeni.
  • A zsindelyek egyenletes elosztása esztétikailag és a stabilitás szempontjából fontos. Ennek érdekében mind vízszintesen mind függőlegesen jelöljük ki a sorokat a felvitel előtt. Vízszintes irányban a zsindelyeket az oldaluknál kialakított horonyillesztékkel kell egymáshoz illeszteni. Függőlegesen a zsindelyen lévő bemetszések minden második sorban egymás fölé kerüljenek.
  • A zsindely rögzítése a bemetszések fölött 2,5 cm-re horganyzott szeggel történik. A szegelés ideiglenes rögzítésre szolgál, hiszen a teljes felületen a tapadást és a beázás elkerülését a zsindelylapok nyári melegben történő összeragadása adja. 60° feletti/alatti tetőhajlásszög, viharveszélyes hely, 10 °C alatti kivitelezés stb. esetén zsindelyragasztást kell alkalmazni.
  • Vápát lemezzel vagy zsindelyfedéssel lehet kialakítani. Gerinc kialakítására a levágott, hajlított elem a legmegfelelőbb. A gerincek és élek fedéséhez legalább +10-15%-nyi zsindelyt számoljunk!

Megosztás