A fa a maga természetességében az egyik legszebb építő- és burkolóanyag. A trendeknek megfelelően egyre népszerűbb a használata, legyen szó akár nyílászárókról, burkolatokról, kerti bútorokról. Megfelelő ápolás mellett évtizedekig megőrzi épségét és szépségét.

A fa kezelése már a forgalmazó telepen megkezdődik. Az olyan természetes kártevők mint a rovarok, gombák előszeretettel támadják meg a jó minőségű faanyagokat. Ez ellen merítéssel védekeznek a forgalmazók. A vegyszeres kezelés már a kezdetekkor segít megőrizni a fa élettartamát.

A már megvásárolt faanyag felhasználástól függően további ápolást igényel. Nem is gondolnánk, mennyi szerepe van például a szellőzésnek. Ha falburkolat készül a fából, akkor célszerű párnafákkal felszerelni a burkolandó felületre. Így ugyanis nem közvetlenül a falra kerül a burkolat, hanem a párnafák miatt tud szellőzni az anyag.

Ne feledkezzünk meg a felületi védelemről sem! A faápoló olajok megvédik a fát az időjárás viszontagságaitól, táplálják, megőrzik fényét. A festék még az UV-sugárzás ellen is véd, megóvja a fát az elszürküléstől és a korhadástól.

Azonban néhány dologra oda kell figyelnünk a faápolásnál:

  • Megfelelően készítsük elő a felületet! Ezt csiszolással végezhetjük el.
  • Alapozzunk! Mint mindennek, ennek a folyamatnak is fontos eleme az alapozás. Az alapozó olajozást addig kell ismételni, amíg nem issza be azonnal a fa az olajat, így elkerülhető a foltosodás.
  • A felesleg visszatörlésére azért van szükség, mert a be nem szívódott olaj nehezen eltávolítható, ragadós filmréteget képez a felületen.
  • Megfelelő szárításról kell gondoskodni, amely jól szellőző, pormentes helyen ideális.
  • Ápolás. Ez is a folyamat része. Az elkészült felülethez lehetőség szerint azonos ápolószert használjunk a jövőben.

Megosztás