Már egy ideje hódít a vissza a természethez-elv az építkezésben. A műanyaglázon újra felülkerekedett a természetesség, hódítanak a natúr anyagok. Emiatt azonban felmerült a faanyagok tartós védelmének igénye. Méghozzá olyan módon, hogy az alkalmazott védőréteg ne takarja el a faanyagok erezetét, megmaradjon a természetes karakterisztikájuk.

Erre a legmegfelelőbb megoldás a védő faápoló olajok használata.  Legyen szó kültérről vagy beltérről, minden esetben célszerű gondoskodni a faanyagok védelméről.

A kültéri anyagoknál nemcsak az élősködők ellen, hanem az időjárás viszontagságaitól is meg kell védeni a fát. Az UV-fény hatására minden faanyag megfakul, legyen szó trópusi fákról vagy a mérsékelt égövön élőkről egyaránt. A biológiai és mikrobiológiai támadások a fa elszíneződését okozzák, a kiszáradás pedig repedezést okot. Jó minőségű ápoló olajokkal ezek az elváltozások elkerülhetők.

A szerves oldószer alapú olajokkal inkább kerti bútorokat, tömörebb fából készült elemeket (teak, bangkirai, vörösfenyő, duglászfenyő, hőkezelt fa, WPC) célszerű kezelni. Víztaszító és páravédelemmel látja el a fát, visszaállítja az eredeti színeket, véd a kiszáradástól. A felhordás nem igényel szaktudást, otthoni körülmények között is megoldható.

A lenolaj alapú vizes bázisú faápoló olajok leginkább teraszburkolatok ápolására alkalmasak. Víztaszító páraáteresztő réteget képeznek a felületen, így megakadályozzák az anyag tágulását és zsugorodását.

Bármit is választunk, csak jól járhatunk. Egy szépen kezelt felület évekig tartós és ellenálló marad, így sokáig szolgálja a családot.

További információt a Fadepo Fatelepnél kaphat.

Megosztás