Építkezés: a leggyakoribb hibák

Beázik a tető, az ablak már kidőlt az előző viharban, a penész zöldebb, mint a szobanövények, ráadásul a falak összeroskadnak a tető súlya alatt? Következő cikkünkben a házépítéskor leggyakrabban elkövethető baklövésekről írunk.

A megrendelőnek csak halvány elképzelései vannak

Sokszor előfordul, hogy a megrendelő csak kevés konkrét ötlettel vág bele a házépítettésbe. Rossz ötlet! Mielőtt bármit tenne, érdemes letisztázni az elvárásokat a házzal szemben és azokat finomítani a későbbiekben.

Spórolnak a terveken

A tervek elkészítése során iszonyatos mennyiségű fizikai, logikai és jogszabályi tényezőt figyelembe kell venni, ráadásul az elkészítése drága szoftvereket, na meg komoly szaktudást igényel. Drágának drága, de tilos rajta “spórolni”: kell hozzá az a profizmus és kell hozzá az a sok revízió is, ha bonyolultabb a helyzet.

A nem elég körültekintően elkészített tervek végeredménye hatalmas anyagi bukta, folyamatos improvizálás és rosszabb minőség lesz. A nem megfelelő tájolás miatt a hőmérséklettel is gond lehet, ha pedig kevés a szoba vagy rossz helyen alkalmazzák a szárazvakolásos megoldásokat, a családi élet lesz kényelmetlenebb (a rohangászó gyerekek általában nincsenek jó hatással a gipszkarton térelválasztókra). De az sem éppen jó dolog, ha mondjuk a vécére nem kerül ajtó egy kimaradt revízió miatt… vagy éppen ablak a nappalira. És hogy fog elférni a zongora a túl szűkre szabott folyosón?

Mennyi problémát meg lehet úszni a jó tervezéssel, nem? A tervezés folyamata során nem csak a jelenre, hanem a jövőre és a potenciális változásokra is figyelni kell.

Nem hallgatnak a profikra

Sajnos gyakran előfordul, hogy a megrendelő egy kicsit túlságosan is makacs az elvárásaival szemben. A legjobb végeredmény érdekében néha nem árt a szakemberek véleményére adni és kompromisszumot vállalni: szép az a cseréptető, de erős tetőszerkezetet is igényel, vagy kényelmes a duplagarázs, de az 1 négyzetméteres fürdőszoba már nem az… és így tovább.

Nem alkalmaznak fővállalkozót az építkezés kivitelezésekor

A baráti/családi/ismerősi szervezkedés jó dolog, de kell valaki, aki profin megszervezi és felügyeli az építkezést, mert egy egyszerű családi házból is galaktikus pénznyelő válhat. A fővállalkozó kivitelező dolga (legalábbis a megfelelően megírt szerződés szerint) az, hogy idő- és költséghatékony módon megszervezze a kivitelezés különböző fázisait és összehangolja az alvállalkozók működését.

Túl gyorsan választanak kivitelezőt

Ha a fővállalkozón túl nekünk kell kivitelezőket keresni, fontos, hogy érdeklődjünk a szakember referenciáiról és le is ellenőrizzük azokat.

Miért kell szakembert megbízni egy tető árkalkuláció elkészítéséhez?

Az interneten rengeteg különböző kalkulátor alkalmazás érhető el, amelyek segítségével összeállítható a szükséges tetőanyagok listája. (Nekünk is van.) A kalkulátorok funkciói és tudása nagyban különbözik: van, amikor csak egy terméktípusra vannak szabva, de vannak több ház- és tetőtípust is kezelő, komplettebb darabok is. Ezek a kalkulátorok rengeteg terhet levesznek az ember válláról a tervezési folyamat során, de nem helyettesítik a szakember véleményét!

Gondoljon bele, mi történik akkor, ha túl keveset rendel valamiből: külön kell rendelgetni, késik a munka (anyag híján a kivitelező sem tud dolgozni), ráaádásul bizonyos alapanyagoknál a végeredményt nagyban befolyásolja az utólagos toldás. Például ilyen a zsindely, ahol a csomagok színe között enyhe eltérés lehet, ezért a megrendelt anyagot össze kell “keverni”, hogy esztétikus legyen a végeredmény. Túlrendelés esetén pedig kerülgetheti a megmaradt anyagot, amíg végre sikerül elhasználni vagy eladni.

Ésszel kell költeni

Zárógondolatként egy alapvető dolgot említenék, amelyet sajnos nagyon sokan elrontanak: az építkezés folyamata, illetve a hiteltörlesztés során oda kell figyelni a kiadásokra! Egy indokolatlanul drága új kocsi, vagy egy hatalmas nyaralás súlyos összegeket emészthetnek fel és szomorú következményekkel járhatnak.

Ne feledje: kutakodjon, figyeljen oda a tervezésre, a szakemberek kiválasztására és működjön együtt a kivitelezőkkel! Álmai otthonánál nincs fontosabb.

A kép forrása: [link]

Megosztás