Bor, mámor, Provance és hajópadló…

Igen – tudom, hogy most mire gondol… levendulamezőkre, olajfák árnyékában megbúvó dél-franciaországi vidéki házikókra, békés, idilli belső terekre, és egy pohár vörösborra, amelyet egy gyertyafényes estén kortyolgat kedvesével a szőlőtőkék lábánál…bizony én is erre gondolok – de nem úgy, mint valami elérhetetlen utópisztikus álomra, hiszen a népszerű filmekből és könyvekből jól ismert hangulat néhány egyszerű eszközzel, trükkel – így már egy tökéletes hajópadlóval, megidézhető, elérhető – saját lakásunkban is.

Az igazi provance-i otthonokban szinte csak természetes anyagokat találunk: sok követ, fát, fémet. Magát a stílust az egyszerűség, az eklektikus berendezés, a rusztikus falfelület, a pasztellszínek, a virágok, a fűszernövények és talán elsősorban a hajópadló mindent átható hangulata adja meg, ami lehet natúr vagy festett.

Itt – gondolhatja a Kedves Olvasó – hajópadló helyett használhatnánk parkettát is, de most nem teszünk itt ilyen kitérőt, inkább elmagyarázzuk, hogy miért érdemes fából készült hajópadlót választani. Amikor belépünk egy hajópadlós szobába, rögtön szembe ötlik a tér kellemes kisugárzása, ami nagy hatással van az ember komfortérzetére. Egy elegáns, természetes és jó meleg benyomást adó hajópadlót, soha nem pótolhat, helyettesíthet egy utánzat, egy műanyag, ahol az előbbi értékek bizony elvesznek.

Tehát, ha a cél az igazi rusztikus, provance-i hangulat, akkor a természetes anyagokból, fából készült hajópadlót válasszuk – és nem csupán a külcsín miatt: a hajópadló egyik fontos előnye még, hogy maga az anyag rugalmas, ami óvja az izomzatot, az ízületet, kellemesebb hangulatú járást biztosít. Hála a modern technológiának, a fa hajópadlók festése és olajozása jelentősen növeli az élettartamát, a mechanikai ellenálló képességét a felszíni kopásállóságot, a karcmentességet. A 19 mm-es lambériát hajópadlónak nevezik. A két hosszanti oldalán található a nút és a féder. Ebben a két hosszanti vágásban kell tökéletesen csúszniuk a hajópadlónak. Két csoportja van a hajópadlónak. Járó hajópadló és fózolt hajópadló. A járó hajópadló olyan hajópadló, amit ha egymáshoz illesztünk, nem keletkezik hézag közöttük, takarítás esetén fontos. Járó hajópadló esetében ilyen hézag nem keletkezik egymásba illesztéskor. Lerakás előtt gondoljuk át a fafajt. Ez meghatározó mivel a keménysége, tartóssága ez által határozható meg. A lucfenyő hajópadló a legpuhább. Sok helyen alkalmazzák a borovi – erdei fenyőt ár-érték aránya miatt. Barnás, melegséget áraszt, keményebb, mint a lucfenyő. Erősen igénybevett helyekre azonban ajánlott a vörösfenyő hajópadló.

Alkossa meg otthonában az időtlenség illúzióját – és csempésszen egy kis provance-i idillt a családjába…hajópadlóval…a bor, a mámor és az igazi vidéki francia hangulat ezután már jön majd magától….

Megosztás