Rétegelt lemez ötletek: a folytatás

rétegelt lemezA rétegelt lemez egy egyszerűen használható, olcsó faanyag, amely rengeteg házi barkács bútorhoz tökéletes választás lehet. Válogatásunkban összeszedtünk néhány útmutatót a Youtube-ról, amely ötleteket adhat a következő projektjéhez.

Tovább

Gipszkarton fajták

gipszkartonRengeteg gipszkarton alapú megoldással találkozhatunk az újépítésű, vagy felújított házakban lakásokban. Nem véletlen, hiszen a szárazvakolásos módszernek köszönhetően gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan lehet elvégezni a kitűzött feladatokat. Jelen cikkünk témája a gipszkartonok fajtái, illetve azok különböző felhasználási módjai.

Tovább

Rétegelt lemez bútor ötletek

rétegelt lemez

Ebben a cikkünkben rétegelt lemez bútor és használati tárgy ötleteket találhat, amelyeket a Youtube-ról gyűjtöttünk össze. Ez a könnyen kezelhető, hajlékony és korrekt árú alapanyag különösen népszerű a hobbibarkácsolók körében előnyös tulajdonságai miatt. Ön próbálta már?

Tovább

Építkezés: a leggyakoribb hibák

hibák a tervezés és építkezés alattBeázik a tető, az ablak már kidőlt az előző viharban, a penész zöldebb, mint a szobanövények, ráadásul a falak összeroskadnak a tető súlya alatt? Következő cikkünkben a házépítéskor leggyakrabban elkövethető baklövésekről írunk. Tovább

A gipszkarton válaszfal előnyei

gipszkartonGondolom ismered azokat a szakembereket, akik munka közben gyakorlatilag folyamatosan káromkodnak, köpködnek és idegbetegekként szidják az általuk használt vagy éppen szerelt eszközöket, technológiákat? Én is ilyen típusú ember vagyok. Ha viszont gipszkarton az alapanyag…

Tovább

Mi az a rétegelt lemez?

rétegelt lemez

A rétegelt lemez három vagy annál több rétegből álló, fából készülő építkezési alapanyag. Az adott réteget alkotó fa rostiránya általában derékszögben helyezkednek el az előző réteghez képest; az egyes lemezeket régen enyvvel, manapság műgyantával ragasztják össze. Jól kezelhető, olcsó fahelyettesítő anyag. A rétegelt lemez hajlítása nem egyszerű feladat, megfelelő szálirányú és vastagságú változatra van szükség hozzá.

Tovább

10 dolog, amit a gipszkarton kapcsán tudni érdemes

gipszkartonA gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga, ami nem véletlen, hiszen könnyen formázható, remek tulajdonságokkal rendelkezik és rendkívül gyorsan applikálható. Következő cikkünkben tíz fontos dologról írunk a témával kapcsolatban.

Tovább

Lambéria: unalmas múlt után megújuló lehetőségek tárháza

lambériaA lambéria több évtizeden át mellőzött alapanyag volt lakásfelújítások és építkezések esetén, azonban manapság újra kezd divatba jönni. A hagyományos használatától elvonatkoztatva (mely a kül- és belterek védelme volt) használata számos lehetőséget kínál otthonunk szebbé tételére és színesítésre.

Tovább

Betekintés a gőzkabinok adta lehetőségekbe

gőzkabinokMiért hasznosak a gőzkabinok? A gőz számos kiváló hatással rendelkezik: frissíti a bőrt, kitisztítja a pórusokat és segítséget nyújt légzőszerveink öntisztító folyamatában. A gőzkabinok a forró, 100% közeli páratartalomhoz közelítő levegővel operálnak, a szaunákkal ellentétben, ahol a gőz csak kísérő jelenség, mely a 20%-os határt nem igazán haladja meg. Mai bejegyzésünkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni róluk azoknak, akiket csábít a beszerzése. Tovább

Faház – gyerekkorunk kastélyaiból praktikus tároló

faházSzámos oka lehet annak, hogy valaki egy faház építésébe vág bele, az építmények ugyanis ideális megoldást nyújtanak, a kerti eszközök tárolásától kezdve a pihenő pavilonokig rengeteg problémára. Csak rajtunk múlik, hogy mit szeretnénk kezdeni a kertünkben felállított házzal, legyen szó kisméretű kutyaházról, meglepetés játszóhelyről gyermekeinknek, akik képzeletük segítésével bármit ki tudnak hozni belőle, vagy a fűnyíró és kerti szerszámok tárolására alkalmas sufniról. Tovább

Parketta- és padlóápolási alapok – akár házilag

padló parkettaEgy szép parketta öltözteti a lakást. Azonban annak érdekében, hogy padlónk sokáig ápolt maradjon, sokat kell tenni. Ugyanis a fa élő anyag, mely nem kevés ápolást igényel. Ezért a mai cikkünkben összegyűjtöttünk pár tippet és trükköt, melyek segíthetnek abban, hogy hosszabb életű legyen otthonunk padlója. Tovább

Készítsünk faaprólékból karácsonyfadíszeket!

karácsonyfadíszekLassan itt vannak az ünnepek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a plázákban már kikerültek az elengedhetetlen dekorációs elemek, és a karácsonyfadíszek árusítása is megkezdődött a kisebb- nagyobb boltokban. Azonban, ha valaki nem tud dönteni a rengeteg dísz-variáció közül, bármikor lehetősége van otthon is elkészíteni egyedi kollekcióját. Tovább

A szauna, mint örömforrás

szauna szaunázásA szauna kiváló eszköz méregtelenítésre, közösségi életre és stressz oldásra is. Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja, de a szaunázás felé a legtöbb ember táplál valamilyen érzéseket.
Tovább

Hajópadló vagy laminált parketta?

Ha teljes körű felújításra kerül sor, elkerülhetetlen lesz a parketta cseréje is. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mi éri meg jobban: a fa alapanyagú hajópadló, vagy a laminált parketta?

Fadepo - Hajópadló vagy laminált parketta?

Tovább

Mindent az OSB lapok kapcsán!

Olcsó, ellenálló, tartós, kiváló hőszigetelő és könnyen felhasználható – az OSB lap az építőipar egyik legsokoldalúbb faanyaga, mely akár a külső-, akár a belsőépítészetben jó szolgálatunkra lehet. Milyen célokra és miként használhatjuk fel? Bemutatónk következik!

OSB Tovább

Milyen egy jó fatelep?

Fadepó fatelepTémánk: a fatelep. Napjainkban ismét hódít a fa, a belsőépítészetben csakúgy, mint kültéri megoldásoknál. A jobbnál jobb lehetőségek szinte függővé teszik az embert, de fontos odafigyelni, hogy szakmai szempontból is megfelelően válasszunk, kivitelezzünk.

De honnan szerezhetjük be az alapanyagot, festéket, impregnálószert?

Tovább

Kerti pad készítése a legegyszerűbb módon!

kerti pad

Mikor Aldo Leopold, a modern természetvédelem atyja és tudósa összeácsolta saját tervezésű, nemesen egyszerű kerti padját, talán nem is sejtette, mennyire maradandót alkotott. A kerti pad koncepciója nemcsak praktikus, de mutatós és könnyen reprodukálható is, ezért elkészítését bátran ajánljuk mindenkinek, aki minimálisan jártas a barkácsolásban.

Tovább

A fa védelme a kártevők ellen

kártevők elleni védekezés

A fából készült bútorok, építészeti elemek kül- és beltérben egyaránt ki vannak téve nemcsak az időjárásnak, de a kártevők, a rovarok és gombák pusztító hatásainak is. Az egyszerű felületkezelés – mely során például páccal, lakkal vagy viasszal kenjük le a fafelületet – ugyan óvja a fát külső behatásoktól, de az élősködőkkel szemben nem nyújt védelmet.

Hogyan előzhetjük meg mégis a pusztítást?

Tovább

Kora tavaszi munkák a kertben

Akár haszon-, akár dísznövényeket telepítettünk kertünkbe, szinte mindegyik fajta a tavaszi időszakban igényli a legtöbb foglalkozást. Ám ha jól és alaposan végezzük el a teendőket, rengeteg időt megspórolhatunk a nyári hónapokra. Cikkünkben a legfontosabb, aktuális kerti munkákkal foglalkozunk.
Tovább

Építsünk deszkából virágágyást!

Az érkező tavasz örömére egy egyszerű, olcsó, ám nagyon mutatós virágágyás elkészítését mutatjuk be. Kezdő barkácsolók is könnyen boldogulnak vele, és bárhol megállja a helyét. Ha a kertedben a föld nem kedvez az áhított virágoknak, ezzel az emelt ággyal áthidalhatod a problémát. Hogy mire lesz szükséged hozzá? Már soroljuk is!

Tovább

Hogy hasznosítsd a hamut?

Aki fatüzelésű kályhával, kazánnal fűt, biztosan szembesült már a nagy mennyiségben gyűlő hamu problémájával. Legtöbben a szemetesbe, jobb esetben komposztra dobják, nem is gondolva rá, milyen hasznos és univerzális “szertől” válnak meg. A fahamut az emberiség évezredek óta nagy becsben tartja; cikkünkben összeszedtük, korunk embere hányféleképpen hasznosíthatja a mindennapokban! Tovább

Készítsünk fahulladékból madáretetőt!

Úgy tűnik, a tavasz még várat magára. Ha eddig nem gondoskodtunk a kerti madarakról, most sem késő nekilátni és összeácsolni egy csinos etetőt. Minimális kézügyesség, pár szerszám, szög, és egy kevés fa – cserébe sok mosoly, amit a landoló madárkák arcunkra csalnak. Tovább

Mivel fűthető a szauna?

szauna

Télvíz idején kevés üdítőbb tevékenység ismert, mint a kellemesen izzasztó szaunázás. Saját kabinunk megtervezésekor számos szempontot figyelembe kell vennünk, ám az egyik legfontosabb döntés elé a szauna lelke: a kályha kiválasztása állít. Fűthetjük a helyiséget hagyományos, természetes módon fával, vagy elektromos kályhával is – cikkünkben a legfőbb különbségeket vizsgáljuk.

Tovább

5 fontos dolog, ha szaunázni készülsz

A szauna hatásaiA szaunázás jótékony hatásai egyre szélesebb körben ismertek, és bár a működési elve pofonegyszerű, nem mindegy, hogyan vesszük használatba. Alább összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Itt olvashatók a szaunázás szabályai melyeket szem előtt tartva minden kellemetlenség nélkül élvezhetjük annak örömeit és gyógyhatását. Tovább

Üveggyapot az otthon melegéért

üveggyapotA rosszul szigetelt födémen beáramló téli hideget mindannyian éreztük már a bőrünkön. A probléma leggyakrabban a régi építésű, vagy nyaralónak szánt lakóházak esetén észlelhető. Kifűtésük rengeteg energiát igényel, és akárhogy igyekszünk, a hideg mintha folyamatosan szivárogna befelé. Ezt a problémát üveggyapot szigeteléssel tudjuk legkönnyebben megoldani.

Tovább

Maradék faanyag felhasználása karácsonyi dekorációhoz

maradék faanyag karácsonyi dekoráció készítéséhezA fával nem tudunk úgy dolgozni, hogy ne maradjanak fenn kisebb-nagyobb faanyag darabok – amiket aztán csak pakolgatunk ide-oda. A közelgő ünnepek alkalmából most összegyűjtöttünk nektek néhány kreatív és mutatós felhasználási ötletet. Remekül mutatnak a lakásban – de ajándékként is megállják helyüket. Szemezgessetek!

Tovább

Utolsó alkalom a teraszburkolat felújítására

teraszburkolatAz ősz ebben az évben viszonylag kegyes időjárással érkezett, így még nincs késő a teraszburkolat cseréjére. Főleg, ha találunk akciós terméket, amely nemcsak szép, hanem remek ár-érték arányából fakadóan azonnal munkára is késztet minket.

 

 

Tovább

Nemszeretem idő ellen gőzkabin

gsgdAz októberrel együtt megérkezett az eső, a szél, a hegyekben pedig leesett az első hó. Az ilyen hírek hallatán a legtöbb embernek egyre szimpatikusabbá válik a szaunák, gőzkabinok gondolata. Nálunk mindent megtalál, akár szaunát, akár gőzkabint építene. Tovább

Ablak a világra

ablakÖrök téma a nyílászárók cseréje és felújítása. Ha nem a csere mellett döntünk, válasszunk minőségi anyagokat a renoválásához!

Tovább

Fókuszban a fakezelés

A fafestés általában egy sarkalatos pont az emberek számára, még ha sikerül is kiválasztani a kívánt árnyalatot, a szakmai hozzáértés hiánya miatt nehezen tudnak kiigazodni a márkák tengerében.  Ezért szeretnénk segítséget nyújtani és bemutatni az általunk preferált választ.

Tovább

Mitől lesz szép a fa?

A faanyagok beépítése – főleg, ha látható helyre kerülnek – odafigyelést igényel. Nem csak a tartósságra, hanem az esztétikumra is hangsúlyt kell fektetni. Miután kiválasztottuk a nekünk tetsző faanyagot, feladatainknak még nincs vége, hisz érdemes elgondolkozni azon, milyen módon szeretnénk megőrizni annak tartósságát és szépségét.

Tovább

Hajópadlóval a földön

Rohanó világunkban a kis erőfeszítést igénylő dolgok és a könnyen beszerelhetőség prioritást élvez, hisz kinek van ideje arra, hogy minden dologhoz értsen?  Sokan vannak azonban úgy, hogy az egyszerűség oltárán nem szeretnék feláldozni az igényességet és a szépséget.

Tovább

Fókuszban a vízzárás

A tetőfedés egyik alapkérdése a megfelelő vízzáró réteg kialakítása. Az Onduline család legújabb termékei, a tekercses lemezek egyszerűen kezelhető, gyorsan felrakható és tartós megoldást kínálnak erre a problémára.

Tovább

A parasztfödém reneszánsza

Mióta napjainkban a Makovecz Imre által fémjelzett organikus építészet a reneszánszát éli, az emberek újra felfedeznek olyan, mára rég elfeledett értékeket, mint a parasztfödém. Azok számára, akik szeretik, ha az igényesség és a praktikum kézen fogva járnak, tökéletes választás, hiszen a remek hőszigetelő képessége mellett a népies jellege igazi arculatot tud adni a frissen épült házaknak, nyaralóknak.

Tovább

Faápolás felsőfokon

Remmers Aidol, az igazán hatékony faápoló

Már egy ideje hódít a vissza a természethez-elv az építkezésben. A műanyaglázon újra felülkerekedett a természetesség, hódítanak a natúr anyagok. Emiatt azonban felmerült a faanyagok tartós védelmének igénye. Méghozzá olyan módon, hogy az alkalmazott védőréteg ne takarja el a faanyagok erezetét, megmaradjon a természetes karakterisztikájuk.

Tovább

Fát a falra!

Hogyan kerül a cipő az asztalra? Vagyis hogyan kerül fa a falra? Egyszerűen és gyorsan! A fából készült falburkolat a tengerentúlról szivárgott be hozzánk, egyre nagyobb szeletet vágva a falburkoló anyagok tortájából. Az időálló és természetes anyag jól harmonizál a modern, minimalista stílussal, de kitűnő kiegészítője az egzotikus stílusnak is.

Tovább

Mi hiányzik a kertből? Egy kiülő!

A kellemes nyári napok megfelelő eltöltésére vagy egy dolgos nap utáni kellemes ücsörgésre kiváló megoldás a kerti kiülő. A nyáresték hangulata fokozható, emlékük megőrizhető egy esztétikus, szépen kivitelezett szaletli segítségével. Némi kreativitással és ügyességgel mi is építhetünk magunknak egyet!

Tovább

Ostya tábla, sterling tábla, irányított szálas tábla – Mi ez?

A különböző elnevezések ugyanazt takarják: mindannyiunk kedvencét, az OSB lapot. Az apró fadarabkákból álló, préselt lapok rendkívül széles körben felhasználhatók, legyen szó bútor alapanyagról vagy csomagolástechnikáról. Jobb megoldás mindenre, mint a furnér: tartós, stabil, könnyű vele dolgozni.

Tovább

Építsünk faházat!

Kerti házikó a gyereknek, víkendház a horgásztó mellett, szerszámos kamra a kertben, komplett lakóház – minden kivitelezhető a természet ajándékából. Minden faház építésének első lépése magáról az építtetőről szól: milyen legyen? Kell egy terv, majd megfelelő minőségű és mennyiségű faanyag.

A faházak építésének egyik előnye a rövid kivitelezési idő. Évszaktól függetlenül, télen és nyáron egyaránt el lehet kezdeni az építkezést. Mindehhez azonban megfelelő minőségű faanyag szükséges.

Tovább

A gipszkarton előnyei

A gipszkarton technológia nemcsak Magyarországon, hanem világszerte a legnépszerűbb belsőépítészeti megoldás. Mára a szárazvakolás lassan kiszorítja a hagyományos vakolási eljárásokat könnyebb, költséghatékonyabb és nem utolsó sorban klimatizáló hatása miatt.

Tovább

Milyen fa teraszburkolatot válasszunk?

Nagyon fontos a rendeltetésének megfelelően kiválasztott teraszburkolat, de még fontosabb, hogy minőségi anyagból készüljön és helyesen legyen lefektetve. Milyen fa teraszburkolatok közül választhatunk?

Tovább

Praktikus szerszámtárolók

A tavasz a megújulás szimbóluma, nem véletlen, hogy ilyenkor érezzük annak fontosságát, hogy nagytakarítást végezzünk. A munkamegosztás ismerős, ugye? A házon belül a nők; a garázsban, kertben, sufniban inkább a férfiak szeretnek pakolni, mert így biztosan megtalálnak majd később minden eszközüket. Azért, hogy a tárolás praktikussági szempontok szerint történjen, érdemes többfunkciós szerszámtárolót készíteni. Nézzünk néhány ötletet!

Tovább

Vitorláshajó formájú homokozó készítése

Aki kertes házban lakik és vannak kisebb gyerekei, biztosan tudja, hogy a gyerekek szabadban töltött idejének jelentős részét kiteszi a homokozás és természetesen a sarazás. Ezért minden szülő elgondolkodik, hogy a kert melyik részében különítsen el egy homokozásra alkalmas helyet, ahol a gyerekek – a naptól védve – tudnak játszani.

A boltokban kapható műanyag homokozók nem túl méretesek, egy kisebb gyerek még belefér, de nincs sok játéktere. Ráadásul a naptól is védeni kell őket, mert a homokozás általában sokáig leköti a figyelmüket. Készítsünk egy „költöztethető”, árnyékolós homokozót fából, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz! Nézzük meg miért:

Tovább

A sokszínű EPDM gumiburkolatok

A játszóterekről már jól ismerjük az ütéscsillapító gumiburkolatokat, de még milyen felhasználási területei vannak és milyen előnyös tulajdonságai?

Tovább

Kültéri padok készítése

Végre itt a tavasz, kezdődhet a kerti bútorok kipakolása és felújítása, ha szükséges. Ha pedig még nincs kerti kiülőnk, akkor itt az ideje készíteni egyet fából. Nézzünk néhány ötletet a megvalósításra!

Tovább

Műfűves gumiburkolatok otthonunkban

Ha nincs lehetőségünk füvet ültetni, de vágyunk a kertünkben vagy a teraszunkon egy “kis zöldre”, akkor a minőségi műfüves burkolat tökéletes választás. Használható még sportpályára, játszóterekre is; esztétikus és kiváló minőségű. Összegyűjtöttük az előnyös tulajdonságait és néhány ötletet a felhasználására is!

Tovább

WPC teraszburkolatok előnyei

A WPC (wood plastic composite) teraszburkolatok egyre népszerűbbek Magyarországon is. Ez a burkolat fából és műanyagból készül, az összetevőket nagy nyomáson és magas hőmérsékleten alakítják teraszburkolattá. Milyen előnyökkel jár, ha WPC burkolatot használunk?

Tovább

3 egyszerű virágtartó fából

Virágtartó láda fadeszkából

Közeleg a tavasz és hamarosan elkezdhetjük rendezni a növényeinket. Akár kültéren, akár a lakásban, mindkét esetben szükség lesz a növények megfelelő helyre ültetésére. Ha nem akarunk bajlódni azzal, hogy melyik virág hogyan fér bele a meglévő tartóinkba, akkor néhány egyszerű ötlet segítségével magunk is elkészíthetjük a megfelelő méretű, fa virágládáinkat, nézzünk néhány példát hogyan!

Tovább

Ezek is OSB lapból készültek!

Bútorok OSB lapból

Az OSB (oriented standard board) lapokat leginkább a padlóra, falra vagy tetőre szokták használni, de nagyon ötletes bútorok, használati tárgyak is készíthetők belőle. Megmunkálása egyszerű, a felhasználási lehetőségekhez pedig mutatunk néhány inspiráló fotót!

Tovább

Gondoskodunk-e télen a madarakról?

madereteto

A kertünkbe, környezetünkbe látogató madaraknak építsünk madáretetőt!

  • Ami tudni kell:

A madarak különböznek egymástól élőhelyüket illetőleg, így nem minden kertünkbe látogató csicsergőt vonz majd a felállított madáretető, csak az üreglakókat. Nekik is van saját elképzeléseik arról, hogy milyen házat szeretnének. Általános irányelvek szerint javasolt elkészíteni a madárházat.

  • Kinek épül?

Első lépésként fontos megfigyelnünk, milyen fajta madarak látogatják az lakókörnyezetünket. Különböztessük meg az üreglakókat a fa– és odúlakóktól.

A közönséges üreglakók: az ökörszem, cinege, kékmadár, harkály. Fókuszáljunk rájuk a tervezésnél! Inkább több, egymástól távolabb elhelyezett odú készüljön, mint egy sokrészű, mert a madarak védik a területüket. Határozzuk meg a kiválasztott madár méreteit! A madáretető méretei magukba foglalják a bejárati lyukat, a magasságot, a mélységet és a padló méretét. Tovább

Szauna szellőzés

szauna_toloajto-feh--r

Térjünk még kicsit vissza a szauna építés fontos elemeinek tanulmányozására.

A szauna építésénél mindig tartsuk szem előtt a szellőzés kialakítását. A szauna szellőzők nagyon fontosak, hiszen ezáltal marad mindig friss levegő a belső térben.

A kabinon belül a kályhától legmesszebb eső ponton, az ún. kiszellőző nyílásra lesz szükségünk. Ezt zárhatóvá is kell tennünk egy szabályozható, szauna szellőző gomba segítségével. A kályha mögött a szauna falán a földtől 10-15 cm-re alakítsunk ki egy szellőzőnyílást. A falba 100 mm átmérőjű PVC cső darabot építve, ezzel utat engedve a levegőnek a szigetelő anyag között. Ezt kívülről fedjük le egy szauna szellőzőráccsal. Amennyiben a kályha mögött nincs lehetőség levegő beeresztésre az ajtó aljánál hagyott légréssel megoldható. Ha az ajtó alatt megoldható a szellőzés egy 2-3 cm-es résen, nincs is szükség a szellőzőre. A szellőző a felfűtés ideje alatt zárva tartandó, a szaunázás megkezdésével nyissuk ki résnyire. A fatüzelésű szauna kabinokban a levegő utánpótlása rendkívül fontos.

A fadepofatelep.hu oldalán többféle anyagból készült szauna szellőző kapható. ➠➠ Tovább

Szauna felöntő dézsák

szauna-felonto-dezsa-voros-cedrusTapasztalati úton már több ezer éve felfedezték, a gőzfürdőzés milyen előnyökkel jár egészségünk megőrzése és a stressz oldás terén. Népszerűsége napjainkban egyre növekvő. Manapság a közösségi szaunázás mellett egyre többen építenek otthonukban is saját szaunát. Hosszú ideig a hagyományos szaunakályha típusok voltak a legnépszerűbbek, azaz az elektromos szaunakályha, a fatüzelésű szaunakályha. A jótékony gőz előállításához a kályhán kívül nélkülözhetetlen eszközök a felöntő dézsák illetve kanalak.

☛☛Nézzük  most a dézsák kínálatát a fadepofatelep.hu oldalán: Tovább

Szauna infrasugárzók

infraszaunaElőnyei: Az infraszauna nem csak a bőr felszínét hevíti, hanem a test belső hőjének kövezetlen emelkedését is eredményezi. Az infravörös sugarakat elektromos fűtőszálak bocsátják ki, melyek a bőr legfelső rétegein átjutva mélyebben fejtik ki jótékony hatásukat. Ezek a hullámok hőenergiává alakulnak és szétáramlanak a szervezetben. Hatékonyan támogatva a méregtelenítést.

Használata: Elektromos csatlakozással üzembe helyezhető. Vezérlőfelületén beállítható a kívánt hőmérséklet, illetve a szaunázás időtartama. Kb. 15 perc alatt fűti fel magát,  szobahőmérséklettől függően. Amikor 40-60 Celsius fokot eléri a hőmérséklet, használatba lehet venni a szaunát. Előtte nem szükséges lezuhanyozni, de már a szaunázás utáni váltózuhany (hideg- és meleg víz váltogatása) fokozza a vérkeringést, ezáltal a szervezet méregtelenítő hatását. A szaunázás után fogyasszon folyadékot!

➤Amit ehhez a Fadepofatelep.hu-nál megtalál:

Tovább

Karácsony, fények, szauna


A szauna megvilágítása
a nyugalom, a harmónia, a meghitt meleg, az egészséges és pihentető hangulat kulcsa. Fontos részlet a tökéletes szauna élményéhez. Biztonságos és jól látható fényerősség szükséges, amely nem vakít, nem túl éles.

A forró, párás légtérben fokozottan kell figyelni az érintésvédelemre. Szauna építésekor a vezetékezéshez szilikon kábel  ajánlott. A modern szauna világítás ma már üvegszálas, optikai szálas és LED alapú fényforrásokon alapul. A korszerű szauna világításhoz és ezek szereléséhez a Fadepofatelep.hu oldalon mindent megtalál. Tovább

Szauna homokóra, mert az idő fontos

tylo-blonde-szauna-szett_midA megfelelően megépített kabin és kályha mellett fontos a jól választott homokóra. Ezen kívül a pára- és hőmérők, illetve egyéb kényelmi kiegészítők teszik a szaunázás élményét tökéletessé és kényelmessé.

A szaunában tartózkodás során a homokóra segíti az ott töltött idő megfelelő mérését. A kabin belsejének adatait, a pára, hőfok információkat is figyelemmel kell kísérni, így ezek a műszerek is szükségesek a pontos hőfok beállításhoz, ellenőrzéshez.

A szaunában használt homokórával 15 perces idő mérhető. Elhelyezése falra szerelve ajánlott, könnyedén megfordítható legyen. A hagyományos szaunákba illeszkedően készülhet borovi fenyőből, fehér nyárfából vagy akár vörös cédrusból. Kínálatunkban talál modern, designtervezésű homokórát is, amely valóban exkluzív, luxus kiegészítő, a világ egyik legjobb finn szaunás cégétől. Akár svédacél-világos keményfa kombinációt kedveli vagy a sötét kőris és szál csiszolt előlappal variációt keresi. Tovább

Kombi (BIO) szaunakályhák

Bio szaunakályhaA szaunát eredetileg fürdésre és melegedésre használták.  Egész évben hasznos, hiszen sok egészségügyi probléma megelőzésében, és gyógyításában is segít.  A téli időszakban mindenkinek ajánlott!

Tudja-e napjainkban hol tart a szauna technikai fejlődése? Ismeri-e a kombi (bio) szauna kályhákat?

Tovább

Szaunavezérlő? Fontos, hogy melyiket választja!

Szaunavezérlő? Fontos, hogy melyiket választja!

Szaunát épít otthonában? Már megvan, hogy fatüzelésű szaunakályha, elektromos szaunakályha vagy kombi (bio) szaunakályha lesz? Sőt, még a fa merülődézsát is kiválasztotta? Viszont mindezek előtt azt kell figyelembe vennie, hogy annak alapján, hogy milyen fűtőberendezést szeretne, a szaunavezérlőt is az alapján kell kiválasztania, hiszen nem mindegy, hogy milyen a kályha teljesítménye és az elhelyezése. Tovább

A Sawo elektromos szaunakályha

A Sawo elektromos szaunakályha

Szeretne otthonában kiépíteni szaunát, viszont nem szeretne a fatüzeléssel járó rakodással, faaprítással és kitakarítással bajlódni? Akkor az elektromos szaunakályha az Önnek való megoldás. Ennek a típusnak a kezelése kényelmesebb, nagyobb hatásfokon működik, gyorsabban melegedik, és nem kell a kiépítésénél a kémény kivitelezéssel bajlódnia. Ezért bárhol könnyen kiépíthető.

Tovább

Szauna faanyagok – Miből építsük a szaunát?

Szauna faanyagok – Miből építsük a szaunát?

Szaunát szeretne építeni otthonában? Nos, ebben az esetben nálunk találja a legjobb minőségi szauna faanyagokat, amelyek ideálisak szaunaépítéshez és szauna felújításhoz egyaránt. Mindez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön minél tovább tudja élvezni a szaunázás élményét. Faanyagaink Észak-Amerika és Európa újratelepített erdeiből származnak, hiszen számunkra nem csak a minőség, de a környezetvédelem is kiemelten fontos. Tovább

Hosszú évekre társ, Lindab Seamline síklemez

Hosszú évekre társ, Lindab Seamline síklemez

A Lindab Seamline síklemez két típusú termékkel rendelkezik, amelyek a Lindab márkára jellemző kiváló minőséggel, nagy rugalmassággal és kezelhetőséggel szolgálnak. Három alapanyaga van, Lindab Classic, Lindab Premium és Lindab Elite. Ezen alapanyagoknak köszönhetően pedig nem veszít színéből és a korrózió ellen is hatásos védelmet kap. Tovább

Remmers Aidol, az igazán hatékony faápoló

Remmers Aidol, az igazán hatékony faápoló

Nem oly régen mutattuk be előző írásunkban a Fadepo Fatelep kínálatában kapható építő minőségű fenyő fűrészárut, amely kiemelkedő minőségével tökéletes választás építkezéshez vagy felújításhoz. Tovább

Megbízható cserepeslemezt keres?

Megbízható cserepeslemezt keres?

A Lindab Topline cserepeslemez nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyaránt használható új házakon és régi házak tetőfelújításánál is elsőrangú választás. Tovább

Az elektromos szaunakályháról

Az elektromos szaunakályháról

A gőzfürdőzés előnyeit az emberiség már több ezer éve felfedezte. A napjainkban pedig még mindig töretlen sikert tudhat magának a szaunázás, amelyet már nem csak közösségi helyiségekben lehet elérni, de már sokan a saját otthonukban is élvezhetik a szaunázás nyújtotta élvezeteket. Tovább

A Lindab Rainline® ereszcsatornáról

A Lindab Rainline® ereszcsatornáról

A Lindab® márkát sokan ismerik, hiszen a cégcsoport kiváló minőségű svédacél lemeztermékeket és építési rendszereket kínál nemzetközi szinten. A termékei kiválóan kezelhetőek, könnyen szerelhetőek, alkalmasak az energiaforrások hatékony kihasználására és környezettudatosan készülnek. Mindennek fényében teljes mértékben megfelelnek a legszigorúbb minőségi és biztonsági előírásoknak is. Tovább

Készüljön már most a hideg téli napokra!

Készüljön már most a hideg téli napokra!

Sajnos a nappalok egyre rövidülnek, és egyre hidegebbek lesznek. Ez ellen pedig csak azzal lehet védekezni, hogyha otthonunkban kialakítunk egy gőzkabint, amely egy speciális wellness lehetőség. Mindemellett pedig a magas hő és intenzív pára nagyban segíti a méregtelenítést, regenerál és frissít. Tovább

A fatüzelésű szaunakályháról

A fatüzelésű szaunakályháról

Az emberek már több ezer éve felfedezték, hogy a gőzfürdőzés milyen előnyökkel jár. Napjainkban pedig népszerűsége még mindig töretlen. Az egyik leghatásosabb színtere az egészségmegőrzésnek és a stresszoldásnak. Manapság pedig már nem csak a közösségi szaunázás érhető el, de egyre többen építenek otthonukban is saját szaunát. Tovább

A szaunázás szabályai

A szaunázás szabályai

Hogy a szaunázás valóban kellemes élmény legyen, be kell tartani néhány szabályt. Egyik sem bonyolult, odafigyeléssel mindegyik könnyedén betartható. Legyen szó akár magán- vagy közösségi szaunáról, a szeánsz, a folyamat tisztelete mindenkinek előnyére válik. Tovább

Asztalos minőségű fenyő fűrészáru

Asztalos minőségű fenyő fűrészáru

A Fadepo Fatelep kínálatában építő minőségű faanyag széles választékát találhatja. A minőségi fűrészáru az asztalosoknak ablak-, ajtókészítéshez, épületasztalos munkákhoz kiváló választás. Tovább

Mi az: tartós, könnyű, jól mutat a háztetőn? – A hullámlemez

Mi az: tartós, könnyű, jól mutat a háztetőn? – A hullámlemez

Elérkezett garázsának, lugasának, tárolójának vagy akár a pihenők falburkolat cseréje vagy tetőcseréje és valami tartós, rendkívül könnyű anyagú és könnyen kezelhető tetőfedőt keres? Ebben az esetben az Onduline Base Bitumenes hullámlemez az Önnek való ideális választás. A hullámlemez az Onduline Classic technológiájával megegyező módon magas lágyuláspontú bitumennel átitatott cellulóz rostvázból készül. Tovább

Ledobta a tetőt? Szigeteljen is!

Ledobta a tetőt? Szigeteljen is!

Kétségtelenül tombol a nyár, így aki most fogott neki a tetőcserének, igazán szerencsés. Minden valószínűség szerint megvan az új fedőanyag (cserép, zsindely, bitumenes hullámlemez, stb.), a fa tetőanyag. De vajon várakozik már a szigetelőanyag is? Ha nem, ezt a hiányosságot orvosolni kell, ugyanis kényelmesebb és biztonságosabb egy tetőszigetelést a tetőcsere alkalmával elvégezni, mint utána. Tovább

Hogy a fa tartós legyen

Hogy a fa tartós legyen

Mivel a fa a természet része, így folyamatos körforgásban él születésétől „haláláig”. Az építészetben felhasznált faanyagok állaga kivágásuk pillanatától folyamatosan romlik. A száradás, korhadás, esetleg a kártevők munkája során a faanyag veszít minőségéből, deformálódik, teherbíró képessége csökken. Ennek megelőzésére szolgál az anyag impregnálása. Tovább

Biztonság és esztétika – gumilapok otthonra

Biztonság és esztétika – gumilapok otthonra

A játszótereken, parkokban már minden bizonnyal Ön is találkozott gumiburkolattal. A gyermekjátékok környezetében elhelyezett gumilapok elsősorban a biztonságot szolgálják. Egyes, futók által kedvelt helyeken ugyanakkor a kényelmes sportoláshoz járulnak hozzá a gumilemezek. Ezen anyagok azonban már elérhetők a háztartások számára is! Hiszen otthon akár a mosógép alatt vagy gyerkőc homokozójának szélén nyújthat biztonságot és kényelmet egy-egy ilyen elem. Tovább

Minden lépés egy élmény – fa padlóburkolatok

Minden lépés egy élmény – fa padlóburkolatok

A fa sosem megy ki a divatból, sőt, reneszánszát éli. Egy szépen kidolgozott, igényesen burkolt lakás nemcsak trendi, hanem abszolút otthonos is. A fa színe, textúrája mind az otthon melegét sugallja a belépő számára. Ugyan a fapadló csak néhány száz éve ismert „találmány”, népszerűsége napjainkra igen felfutott. Tovább

Fókuszban a zsindely

Fókuszban a zsindely

Korábban már írtunk a zsindelyről, mint a tetőcserép alternatívájáról. A hagyományos tetőcserépnél könnyebb, jobban formázható tetőfedő anyag több színben és formában kapható. Az 1863-ban tökéletesre fejlesztett zsindely mára az egyik legnépszerűbb anyaggá vált az építkezők körében. Tovább

Szaunázhat a gyerek?

Szaunázhat a gyerek?

A szaunázás jótékony hatását mindenki ismeri és elismeri – abban azonban már megoszlanak a vélemények, hogy a gyereket hány éves kortól engedhetjük, ha egyáltalán engedhetjük a szaunába. Tovább

Parasztfödém – az otthon melege

Parasztfödém – az otthon melege

A parasztfödém egyre nagyobb divat az ÖKO stílusú, vagy népies építészetben, esetleg galériaépítéseknél. Sokan keresik, mert egyedülállóan szép fa mennyezetet szeretnének házukba, nyaralójukba. Tovább

Bor, mámor, Provance és hajópadló…

Bor, mámor, Provance és hajópadló…

Igen – tudom, hogy most mire gondol… levendulamezőkre, olajfák árnyékában megbúvó dél-franciaországi vidéki házikókra, békés, idilli belső terekre, és egy pohár vörösborra, amelyet egy gyertyafényes estén kortyolgat kedvesével a szőlőtőkék lábánál…bizony én is erre gondolok – de nem úgy, mint valami elérhetetlen utópisztikus álomra, hiszen a népszerű filmekből és könyvekből jól ismert hangulat néhány egyszerű eszközzel, trükkel – így már egy tökéletes hajópadlóval, megidézhető, elérhető – saját lakásunkban is. Tovább

A felületkezelés tudománya

A felületkezelés tudománya

A fa a maga természetességében az egyik legszebb építő- és burkolóanyag. A trendeknek megfelelően egyre népszerűbb a használata, legyen szó akár nyílászárókról, burkolatokról, kerti bútorokról. Megfelelő ápolás mellett évtizedekig megőrzi épségét és szépségét. Tovább

Lambéria – életre szóló választás

Lambéria – életre szóló választás

A falfelületeket két okból burkolják lambériával: vagy azért, mert szeretnék eltakarni a fal egyenetlenségeit, vagy kényelmi megfontolásból. Ugyanis a lambériázott fal nemcsak esztétikus, otthonos, hanem minimális ápolással is megőrzi szépségét. Tovább

A szaunázás története

A szaunázás története

Honnan ered a szaunázás? Valószínűleg a legtöbben azonnal rávágják, hogy az északi népektől, például Finnországból. Azonban egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a maják, aztékok, és a közép-amerikai indiánok is használtak gőzfürdőt, elsősorban a gyógyításban. A köztudatba mégis a finnek kapcsán került be a szaunázás.

Tovább

Tavaszi nagytakarítás a teraszon

Tavaszi nagytakarítás a teraszon

A tavasz a megújulás szimbóluma – visszatérnek a madarak, rügyeznek a fák, színesek a virágok…ezt a képet igencsak beárnyékolhatja egy elhanyagolt fa burkolat a teraszon… Gondoljunk csak bele: éled a természet, éppen kel fel a Nap, amelynek fénye megcsillan a kávésbögrénken… és akkor, amikor azt hisszük ennél már szebb nem is lehet az élet, megakad a szemünk teraszunk fapadlóján, ami szemmel láthatóan – megélt már ennél szebb napokat is.

Tovább

A szaunázás hátrányai

A szaunázás hátrányai

Korábban beszámoltunk a szaunázás előnyeiről. A teljesen egészséges szervezet számára jótékony hatással bíró tevékenység azonban károkat is okozhat abban az esetben, ha nem vagyunk körültekintőek. Leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében találkozhatunk ellenjavallatokkal.

Tovább

Mire jó a gőzkabin?

Készüljön már most a hideg téli napokra!

Ugyan a hideg napok már elmúltak, mégsem célszerű lemondani a hőfürdőről. Az egészségmegőrzés szempontjából tavasszal is hasznos időtöltés a gőzkabin használata. A gőzfürdőzés alatt testünk a bőrünkön és tüdőnkön keresztül adja le a hőt, a mikrokeringés intenzívebbé válik. Jótékony hatása megmutatkozik a légzőszervi megbetegedések gyógyításában, a bőr textúrájának javításában, valamint a narancsbőr leküzdésében. Tovább

Tetőcserép vagy zsindely?

Tetőcserép vagy zsindely?

A kellemes idő beköszöntével egyre többen kezdenek tetőjavításba, esetleg tetőcserébe. Az ácsok és tetőfedő mesterek már az elmúlt ősszel elkezdték betáblázni a munkálatokat, így a stabilan esőmentes időben megindul a munka a háztetőkön. A tetőcserép és zsindely is széles választékban található meg a piacon, a megrendelő igényei és lehetőségei határozzák meg, mi kerül a tetőre.

Tovább

Terasz – még nem kint, már nem bent

faburkolat teraszburkolat

Jön a tavasz, egyre hívogatóbbá válik a kert, az udvar és a köztes tér: a terasz. Egy kávé vagy tea (vagy egy sör) elfogyasztása a teraszon a nap fénypontja lehet. Ezért nem mindegy, hogy a tavaszi-nyári pihenés helyszíne hogyan van berendezve, milyen hangulat vesz minket körül. Egyre jobban terjed a fa- vagy fahatású teraszburkolat, felváltja a hagyományosnak mondható járólapot. Tovább

Mire jó az OSB lap?

Mire jó az OSB lap?

Az OSB lap rendkívül népszerű termék a faanyagok piacán. Sokoldalúan felhasználható, ár-érték arányban kiváló építőanyag. Az OSB név Oriented Strand Boardot takar, amelynek jelentése irányított szálelrendezésű lap. A név beszédes, ugyanis az előállítás során a háncsdarabokat több rétegben, egymáshoz képest merőlegesen egymásra terítik, majd magas hőmérsékleten műgyanta segítségével, magas nyomáson összepréselik. Az OSB lapok előállítása környezetbarát, hiszen nem a drága, egész faanyagból állítják elő, hanem az erdőápolási munkálatok során keletkező faanyagból. Tovább

A szaunázás előnyei

A szaunázás előnyei

A szaunázás rendkívül egészséges tevékenység – hacsak nincsenek egészségügyi kizáró okai a szaunahasználatnak. Egy finn közmondás szerint a szaunázás a szegény emberek gyógyszere. Ha valakik, a finnek minden bizonnyal tudják, mit beszélnek: szinte minden családi házhoz (sőt lakáshoz) tartozik saját szauna az északi országban. Nézzük, mik a szaunázás vitathatatlan előnyei: Tovább