A gipszkarton válaszfal előnyei

Gondolom ismered azokat a szakembereket, akik munka közben gyakorlatilag folyamatosan káromkodnak, köpködnek és idegbetegekként szidják az általuk használt vagy éppen szerelt eszközöket, technológiákat? Én is ilyen típusú ember vagyok. Ha viszont gipszkarton az alapanyag…

Akkor meglepően nyugodt tudok maradni. Az elmúlt években a házon rengeteg felújítási munkát végeztünk édesapámmal, ennek jelentős részét tették ki az álmennyezetek. Tök jól tudtunk mindig haladni: két ember éppen jól meg tud tartani egy átlagos méretű gipszkarton táblát, nem túl nehéz, ráadásul a mozgásból fakadó kisebb hajlítgatást is bírja (két teljesen eltérő fizikumú embernél azért a szinkronmozgás nem egyszerű dolog).

Az eredménnyel mindig gyorsan elkészültünk, esztétikus lett, ráadásul anyagi befektetés terén is jól jártunk vele.

Elválasztófalak létrehozására legalább ilyen jó a gipszkarton lap: kell hozzá egy váz és már szerelheted is fel rá. Nem kell a téglák pakolásával szórakoznod, pluszban vakolnod, szenvedned.

Mivel könnyen vágható és formázható, ezért lényegében bármilyen formát választhatsz (úgyis a váztól fog függni), ráadásul a glettelés megszáradásával akár festhetővé is válik.

Három dolog van, ami némileg elrettentő lehet számodra

  • A vázra szerelt gipszkarton kopog. Eléggé. Persze ezt szigetelőanyaggal és megfelelő technikákkal csökkentheted, de azért lesz egy fura zaja, amit sokan nem igazán szeretnek.
  • A gipszkarton nem igazán szereti a felületi sérüléseket, ezért a gyerekszobába vagy az edzőterembe nem feltétlenül a legjobb megoldás. Egy kisebb esés vagy egy óvatlanul rohangászó gyereknek köszönhetően gyorsan a szomszéd szobában találhatod magad.
  • A gipszkarton nem igazán szereti a nedvességet. Vannak ugyan vízállóbb típusok, de a hétköznapi változatokkal jobb kerülni az ilyen szituációkat. Fürdőszobába vagy gyakran használt konyhába ezért nem feltétlenül a legjobb döntés.

Egy példa, hogy miért is érdemes a gipszkarton mellett dönteni

De mennyi negatívumot írtam már, pedig nagyon szeretem a technológiát. Pár évvel ezelőtt az egyik munkahelyemen egy mini irodakomplexumot akartak készíteni egy gazdasági épületből, körülbelül egy tucatnyi helységgel. A plusz födém felépítését követően gipszkartonos szárazvakolással oldották meg a kérdést: kész volt talán két hét alatt? Pedig folyamatosan változtak a tervek (gondolom ezt pár iparágban ti is tapasztaljátok, hogy nem mennek túl effektíven az ilyen dolgok).

Gipszkarton lapok és kiegészítők: ide kattintson!

Megosztás