Aki fatüzelésű kályhával, kazánnal fűt, biztosan szembesült már a nagy mennyiségben gyűlő hamu problémájával. Legtöbben a szemetesbe, jobb esetben komposztra dobják, nem is gondolva rá, milyen hasznos és univerzális “szertől” válnak meg. A fahamut az emberiség évezredek óta nagy becsben tartja; cikkünkben összeszedtük, korunk embere hányféleképpen hasznosíthatja a mindennapokban!

A vegyszeres növényvédőszerek térhódítása előtt nagy szerep jutott a fahamunak a kertben, földeken. Magas tápanyag-, nyomelem-, és mésztartalma kiváló trágyává teszi; általános talajjavítóként kora tavasszal, 3-4 héttel a vetés előtt érdemes kiszórni és beleforgatni a frissen felásott földbe. Lúgos talaj esetén csínján adagoljuk, ugyanis nagymértékben emeli a talaj pH-értékét. Meghálálják a mészkedvelő növények, pl. tavaszi hagymások, egynyári virágok, a rózsák alá pedig akár 2 cm vastagságban is teríthetjük. Mészkerülő növénynek számít azonban a hortenzia, azálea, rododendron, magnólia, körömvirág, valamint áfonya, kökény, málna, tölgy; ügyeljünk, hogy ne kerüljön a közelükbe!

Hatásos a kerti kártevők, például levéltetvek és pajzstetvek ellen: fa törzsére, növények leveleire, ágaira hintve megszabadíthatjuk őket a kellemetlen élősködőktől. A friss hajtásokat megégetheti, ezért a fiatal növényeknek csak tövük alá szórjuk!

Kiválóan alkalmas télen a kerti utak, járda csúszásmentesítésére is, ám – mivel a környező talaj fogja felvenni – számoljunk lúgosító hatásával.

És hogy hasznosíthatjuk a fahamut a háztartásban? Még a múlt században is alapvető tisztítószernek (és azok alapjának) számított. Csillogóan tisztává varázsolja az üveg,- zománc- és porcelánedényeket, az evőszközöket. Az odakozmált fazékban hamut forralva egy-kettőre feloldódik a szennyeződés, csakúgy, mint a bogrács falán vastagon lerakódott zsír. Hasonlóképp hatékonyan tisztítja az ablakokat, de a kályhaüvegre égett makacs kormot is gyorsan eltávolítja. Nedvesítsünk be egy papírtörlőt vagy ruhát, mártsuk a hamuba, majd dörzsöljük át vele az üvegfelületet. A szennyeződések egy csapásra eltűnnek.

Általános használatra mosó- és mosogatószert főzhetünk belőle, mely nem más, mint a hamulúg. Ezt az alábbi recept alapján készíthetjük el: 1 kg fahamut felöntünk 4 liter forrásban levő vízzel, egy éjszakát állni hagyjuk – ezalatt a hamu leülepszik – majd a sárgás színű folyadékot leszűrjük. Az így kinyert erős lúg általános tisztítószerként, áztatószerként, vagy mosószerként – magában, vagy kis mennyiségű mosószerrel elkeverve – egyaránt alkalmazható.

A hamut mindig zárt, száraz helyen tároljuk! Kezünket könnyen kiszáríthatja, ezért használatakor viseljünk kesztyűt. Fontos: a szénből származó hamu a fahamuval szemben toxinokat (pl. nehézfémeket) tartalmaz, ezért háztartási, kertészeti célokra alkalmatlan!

Megosztás