5 fontos dolog, ha szaunázni készülsz

A szaunázás jótékony hatásai egyre szélesebb körben ismertek, és bár a működési elve pofonegyszerű, nem mindegy, hogyan vesszük használatba. Alább összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Itt olvashatók a szaunázás szabályai melyeket szem előtt tartva minden kellemetlenség nélkül élvezhetjük annak örömeit és gyógyhatását.

A szaunázás szabályai 5 pontban

1. Érvényesítsük a fokozatosság elvét. A szervezetnek időre van szüksége, hogy hozzászokjon a szaunákra jellemző igen magas – 80-90 fok körüli – hőmérsékletre, ezért ha még nem próbáltuk, ne maradjunk bent 5-6 percnél tovább. Szédülést, rosszullétet tapasztalva meg kell szakítani a folyamatot, és egy későbbi időpontban újrapróbálkozni. Idővel a szervezet hozzászokik a forró levegőhöz, és akár 10-15 percet is kényelmesen eltölthetünk odabent. Kezdetben telepedjünk az alsóbb lépcsőfokokra, ha a szauna kialakítása lehetővé teszi.

2. Ha csak tehetjük, fekvő pózban szaunázzunk. A szívre eső terhelés ilyenkor jóval kisebb, és az anyagcsere-folyamatok is gyorsabban beindulnak. Kevés hely esetén, ha csak ülni tudunk, felhúzott lábakkal foglaljunk helyet; ha fekszünk is, a kabin elhagyása előtt 2 perccel már érdemes felülni.

3. A szaunázás szerves része a test lehűtése, mely merülődézsa és zuhany segítségével is történhet. Előbbi esetén a legfontosabb tudnivaló, hogy testünk nem maradhat mozdulatlanul a hideg vízben; végezzünk folyamatos, lassú mozgást végtagjainkkal. Ha a zuhany mellett döntünk, fokozatosan haladjunk a vízsugárral, a szívünktől legtávolabb eső ponttól kezdve testünk hűtését.

4. Miután visszanyertük eredeti hőmérsékletünket, újra bevehetjük magunkat a kabin melegébe. Rutinos szaunázók általában háromszor szokták ismételni a folyamatot, ám minden esetben oda kell figyelni a test jelzéseire. A felhevülés-lehűlés ciklusa szokatlanul kimerítő tud lenni, ezért mindig hagyjunk elég időt a szaunázást követő ejtőzésre. Egy alapos masszázs ilyenkor különösen jól tud esni, és a tisztító folyamat hatásait is erősíti.

5. Ügyeljünk a helyes folyadékbevitelre! Nem kérdés, hogy a szaunázás során testünk jelentős mennyiségű vizet veszít, melyet valamilyen módon pótolni kell. Ha legteljesebb mértékben ki szeretnénk használni a szauna jótékony hatásait, ne igyunk közvetlenül a használata előtt, vagy az egyes menetek közt, ezzel ugyanis meggátoljuk a méreganyag-kiválasztó folyamatok helyes működését. A szaunázást követően viszont bátran nyúlhatunk poharunk után – ásványvíz vagy hígított gyümölcslé fogyasztásával érhetjük el a legjobb hatást.

Megosztás